Det är fest – det är braai!

Mousserande Cap Classique pärlade i de vackra champagneglasen och förväntan dallrade i luften. Samtalet rörde både ditt och datt, men mest vad som hänt sedan sist – resor, vänner, viner och mat – och vad som väntade under kvällen.

På bordet lite tilltugg. De kalla köttbullarna var inte lika något vi smakat tidigare. Små. Kryddade med kummin och gröna oliver. Goda. Strykande åtgång. Nötterna, hemkryddade och rostade, likaså. Det var en inledning som satte tonen för kvällen.

Det var fest. Det var sydafrikanskt. Det var Braai!!!

Så vad gjorde det att knotten anföll för fullt? Ingenting. Vi fäktade och intalade oss att de egentligen inte gillade oss. Var ute efter någon helt annan och bara hade flugit vilse. Skymningen närmade sig, men grillen skulle skötas. En stor en. Tillverkad av en uppskuren tunna med rejält grillgaller över den glödande kolen.

Det vankades sosatie-kryddade lammspett och fläskkarré. Köttet hade fått gotta sig i marinaden ända sedan morgonen. Lök, vitlök, aprikosmarmelad, curry, gurkmeja och lite annat.

Torkade, blötlagda aprikoser och blancherad lök fick sedan göra lammet sällskap på spetten.

Chakalaka hör väl också till när det är grillfest? Rivna morötter, grön paprika, lök och vitlök fick mjukna i en kastrull tillsammans med ingefära, gurkmeja och salt & peppar. Sedan i med en burk vita bönor i tomatsås. När den svalnat var den redo för buffébordet. Mycket smak!

Dessutom en jättesmarrig kall sallad på korngryn och linser, toppad med lite purjolök, sockerärtor, cocktailtomater och gurka. Dressing med färsk persilja och koriander.

Vi flydde undan knotten och njöt av maten. Så mycket goda smaker på tallriken!

Många glas stod på bordet och vi provade olika sorters vin till maten. Väl utvalda av festdeltagarna för att passa de kryddiga rätterna. Och visst gick det bra med både vitt, rött och rosé.

För varje glas en ny god upplevelse i kombinationen mellan maten och vinet. Matchade fint gjorde fransk Gewurztraminer och tysk Spätburgunder. Likaså sydafrikansk Pinot Noir och kalifornisk mjuk Zinfandel. Till och med en ljust laxfärgad blandning av Chardonnay och Pinot Noir från sydafrikanska Boschendal föll mycket väl ut.

Mörkret hade fallit och knotten gett sig av när vi nöjda och glada sa tack och farväl för sommaren.

Annons