Vårbrodd – Midsommarsnaps 2012

Det gäller att vara ute i god tid. För drygt fyra veckor sedan tog vi cyklarna och gav oss av till Gåseviken. Det var vackert på morgonen, så picknick-korgen packades med kaffe och mackor. Gott var det, att sitta precis vid havet och känna vårdofterna. Efter kaffet var det dags för jakt.

Vårbrodden var vårt byte. Ett litet gräs som vi för ett år sedan inte ens visste om att det fanns. Det var då fick vi fick ett tips av Janne, en av grannarna, att snaps på vårbrodd, det var fina saker det.

Vi hade slagit upp vårbrodd i den tjocka, fina Bohusläns flora. Och där gick vi krökta med näsan pekande ner i backen. Ögonen kalibrerade på gröna nyanser. Skulle vi hitta den?

Jodå. Det var precis som med trattkantareller. Först ser man ingen kantarell, så ser man ingen kantarell och sedan, helt plötsligt, så finns de i hundratal runt omkring en. Och nu fanns de små, små tuvorna av vårbrodd överallt omkring oss.

Vi plockade en rejäl bukett. Väl hemma så rensades stråna och lades i en glasburk. Tyvärr fanns inget Brännvin special hemma (föredrar egentligen den, blir lite mildare snaps där smakerna kommer fram så bra) så det fick bli vanlig Absolut Vodka istället.

Efter fyra veckor i mörkret var det dags att sila upp den och provsmaka. Jo, Janne hade rätt. Vårbrodd är en jättefin snaps. Härmed utnämnd till 2012 års midsommarsnaps.

Den är vackert gulgrön och doftar lite sötaktigt av kola. Smaken är först rund, sötaktig, lite insmickrande med kolatoner. Sedan märks det att det är en riktig snaps, hetta och en liten besk avslutning. Lite gräsaktiga toner dröjer sig kvar i munnen. Ett utmärkt val till midsommarens traditionella matjessill och färskpotatis.

En tanke på “Vårbrodd – Midsommarsnaps 2012”

Kommentarer inaktiverade.