Sommarens dofter

Spara på sommarens dofter och smaker! Nu är det en underbar tid med massor av färska intryck. Blommor och blad, frukt och bär. Många som vi bara kan uppleva nu. Men det är under de kyliga årstiderna som vi behöver dem. Då, när vi ska beskriva dofter och smaker i vinets värld.

Vinprovaren tar tillfället i akt och fångar intrycken. Samlar dem aktivt och försöker spara dem så de blir åtkompliga i doftminnets vindlande labyrint. Den färska jordgubben. Rabarbersaften. Krusbären. Svartvinbärsbladen. Rosorna. Kaprifolen.

Ett knep är att skapa bilder av intrycken. En bild som du associerar doften, smaken och känslan med. Det kan vara så enkelt som bilden av en jordgubbe eller en ros. Men det skulle också kunna vara ett barndomsminne. Du kanske sitter som 10-åring med din mamma och äter en skål med blåbär och mjölk vid köksbordet på landet.

Stoppa in bilden på en väl vald plats i din ”doftskåp”. Kan du känna hur du doftar och smakar på jordgubbarna, sluter ögonen och stoppar in intrycket i en vacker burk och ställer på en hylla? Där ska du lätt kunna hitta igen intrycket, när du i vinterkylan njuter av ett glas Pinot Noir.

Har du inte redan börjat spara på sommarens intryck? Då är det hög tid nu. Bara ett råd till på vägen. När du skapar din minnesbild, var medveten om det du gör. Fokus och koncentration!