Lyckan är en smörgås

Tänk vad bröd kan vara gott! Härligt, segt och saftigt. Och det är precis så det är när det kommer från Lyckans Stenugnsbageri utanför Hunnebostrand.

Det var en dag när vi gjorde en utflykt med bilen. Vädret var, som så ofta denna Bohussommar, vackert men lite väl svalt i luften. Ärenden uträttades, men nu var det lunchdags. Hade tidigare blivit lite besviken på lunchmaten från kustkrogarna i de norra delarna av landskapet och ville inte få ännu en sådan upplevelse. Var skulle vi mätta magen?

Precis då dök skylten upp och med ett snabbt vridande på ratten svängde vi höger och var inne på gårdsplanen. Lyckans Café väntade inbjudande på oss.

Lyckans Stenugnsbageri har sedan starten 2008 erbjudit bröd bakat med omtanke och tid. Surdeg är grunden, med närodlade ingredienser och gräddat i vedeldat stenugn. Helst ska det mogna någon dag, men hur lätt är det att vänta?

När vi har vägarna förbi är det lätt att stanna till och köpa med sig ett bröd hem. Levain och Frukt & Nöt har blivit favoriterna, men det är bara en liten del av utbudet. Det finns 4-korn, urkraft, baguetter och mer därtill. Till jul är vörtbrödet ett måste, med sin kompakta sega konsistens skärs det i tunna skivor och smakar ljuvlig till sillen eller skinkskivan.

Den här gången blev det en ”tre-rätters”. I väntan på att våra smörgåsar skulle bli färdiga, började vi med var sitt ”matigt knyte” som förrätt. Fylld med färsk timjan, solroskärnor och ost och med stora flingor av salt ovanpå. Saftigt och smakrikt. Så gott, så gott!

Sedan väntade huvudrätten. En skiva levain låg i botten, ovanpå salladen tunna skivor getost från Skattegården, solrosfrön i mängd och picklade morötter. Makens val med lufttorkad skinka och getbrie, var precis lika god den. Till efterrätt, en stor bit lagom söt pistagepaj och kaffe.

Så mycket ljuva smaker. Så perfekt kombinerat och ändå så enkelt. Oändligt gott. Lyckan var fullkomlig.