Semestern slut

Sommaren har varit lika ljuvlig som alla viner vi provat. Vi har doftat, smakat och njutit. Goda viner, mat och upplevelser. En underbar sommarsemester i vårt vackra Sverige.

Medan en del kanske tycker det varit i svalast laget, har vi uppskattat de molniga tillfällena. Då kan man ju med gott samvete sitta inne och läsa en bok. Kanske lära sig lite mer om något intressant vindistrikt.

Och tänk vad bra det är när kvällen är så kylig att man behöver sitta inomhus och äta middag. De fina vinernas dofter försvinner så lätt ute, där de får tävla med med hav, gräs, blommor och sommarens eviga följetong – målarfärg.

På dagarna har vi gått med håven och samlat dofter för vintern. När vi till exempel doftat och ätit smultron, har en Beaujolais varit given på kvällen. Finns det några söta vilda bär i Gamayen? Jean-Paul Brun har försett oss med ett par synnerligen goda exempel. Smultron, röda vinbär och en härlig syra har matchat den citron- och rosmarinmarinerade kycklingen fint.

Vi har stoppat näsan i rosorna, bland kaprifolen och lavendeln. Gått över sommarängen och känt blommor, nyslaget hö från andra sidan gärdsgården och en svag doft av kossor och gödsel från ladugården en bit bort. Cyklat efter att sommarregnet dragit bort och känt de våta dofterna från jord, skog och berg.

Snapsförrådet har kompletterats. Vi har plockat små, små johannesörtsknoppar. Det behövs många för att få ihop till den halva deciliter som går åt till en ny sats Hirkum Pirkum. Snabbare gick det att plocka ljungblommarna som vi redan efter några dagar kan provsmaka. Med läcker anstrykning till rosa i färgen och en fin ton av honung och apelsin i smaken har ljungsnapsen blivit perfekt. Den kommer sitta fint till det kallskurna på julbordet.

Sedan öppnar vi ledighetens sista vin och skålar för en himla bra semester. Johann Rucks torra Deutsche Sekt gjord på Spätburgunder, Grauburgunder och Weissburgunder är lika fräsch som sommarkvällen med en lätt kvardröjande sötma. Franken kan verkligen också göra bra mousserande.

Nu börjar ”höstterminen” och med den kommer en hel rad av härliga viner som bara väntar på att bli provade.

Annonser