Lördagsmys

Äntligen slut på arbetsveckan och dags för lördagsmys. Så här års är förrätten given. Uppdragen igår, uppäten idag. Nykokt, ljummen hummer med bara lite citron. Ack så gott.

image

Oftast blir det Chablis till hummern, Premier eller Grand cru med några år på nacken. Men nu råkade jag snubbla över en gammal Riesling i källaren, en Rheingau Spätlese från 1989. Ett riktigt bra val som matchade herr Hummer riktigt fint. Aningen sötma, fortfarande bra syra, moget komplext med fina petroleumtoner.

image

Drösad torskrygg följde, ackompanjerad av den sista flaskan Chateau Coufran 2000. Mogen Bordeaux med härliga toner av fat, läder och stall, visserligen av enklare slaget,  men så gott, så gott.

image

Jancis Robinson skrev idag om de senaste årgångarnas riktigt bra Cru Bourgeois. Till betydligt mer angenäma priser än de klassade slotten. Dags att fylla på förrådet.

Annonser