En röd från Beaumes de Venise

När vi provade ett urval viner från oktobersläppet blev vi inte speciellt imponerande. Men ett vin gillade vi skarpt; Les Collines de Rocalinand 2010, från Ogier.

Körsbörsrött med lägre intensitet. Finstämd stram doft med viss komplexitet och framträdande toner av viol och torkade örter. Medelfylligt, elegant med fat, kryddighet, frukt och torkade örter. Läcker, relativt lång, kryddig eftersmak. Ett fint vardagsvin med tilltalande elegant och tydligt sydfransk stil. Prislappen är modest, 109 kr. Druvblandningen 75% Grenache, 20% Syrah och 5% Mourvèdre.

Själv blev jag också nyfiken på ursprunget. Beaumes de Venise står det på flaskan. Vi är alltså i södra Rhône, i ett område som jag förknippar med det söta VDN-vinet Muscat de Beaumes de Venise. Rött, det var nytt för mig och krävde en liten undersökning.

Beaumes de Venise ligger alltså i franska Vaucluse, vid foten av de maffiga bergen ”Les Dentelles de Montmirail”. Châteauneuf-du-Pape hittar vi dryga 2 mil åt väster. Och strax norrut ligger först Vacqueyras och sedan Gigondas. Alla tre så betydligt mycket mer kända.

Det kanske inte var så konstigt att jag lyfte på ögonbrynen åt etiketten. Har helt enkelt inte hängt med i utvecklingen i området. Beaumes de Venise blev upphöjt till AOC-status för inte alltför länge sedan, år 2005, från att tidigare ha tillhört Côte du Rhônes Villages. Distriktet är inte stort, det omfattar bara 628 ha. Genomsnittlig avkastning 34 hl/ha. Grenache och Syrah är områdets huvuddruvor, men det är tillåtet att blanda in upp till 10% av andra sorter, även gröna.

Den här provsmakningen gav mig mersmak. Kommer hålla utkik efter fler viner härifrån.