Pelorus – fina bubblor från den dimmiga bukten

Förra veckans mest intressanta provning gick i de mousserande vinernas tecken. Nya världen stod på agendan. Ett av vinerna gav vår referenschampagne en verklig match och utmärkte klart sig över de andra mousserande. Inte så konstigt kanske, när ett av de stora husen i Champagne står som ägare till producenten.

Vinet vi gillade så skarpt var Cloudy Bay Pelorus Blanc de Blancs. Alltså 100 % Chardonnay. Tillverkat enligt traditionell metod enligt baksidesetiketten. Livets Goda skriver att Pelorus Blanc de Blancs skapades till Cloudy Bays 25-års jubileum 2010 och att Sverige är det enda landet i Europa som det lanseras i. Ett strålande mousserande vin och otroligt prisvärt för endast 119 kr på Systembolaget.

Stor fräsch, mycket fin mångfasetterad doft, som växer och utvecklas i glaset. Smörkola, kryddor, blommor, citrus och brödiga toner. Medelfyllig, friskt med bra frukt. Mineral, nötter, citrus. Lång, komplex eftersmak med karaktäristisk Chardonnay-beska. Mycket läckert!

Cloudy Bay är mest känt som skaparen av den nydanande nyzeeländska stilen av Sauvignon Blanc. Fräsch frukt, ren, aromatisk med den klara distinkta doften och smaken av svartvinbärsblad, krusbär och nässlor.

Vi behöver bara gå 30 år tillbaka i tiden för att hitta rötterna till Cloudy Bay.  1983 provade australiensaren David Hohnen sin första Sauvignon Blanc från Nya Zeeland. Hohnen var då framgångrik vinmakare på Cape Mentelle i Margret River i Australien. Han blev helt såld på vinet och planerna på vintillverkning i Nya Zeeland började gro. På en rekognoseringsresa till Nya Zeeland ett år senare hittade han den rätta platsen, Blenheim i Marlborough på Sydöns nordspets. Han träffade också Kevin Judd, som kom att bli Cloudy Bays vinmakare under 25 årgångar ändå fram till 2009.

1985 var Cloudy Bay Vineyards första år och vineriet började byggas. I början användes inköpta druvor. Den första årgången producerades faktiskt på Corbans winery långt uppe i Gisborne på nordön. George Taber berättar i boken Judgement of Paris hur Kevin Judd, som inte kunde vara på plats för vinifieringen, gör den första årgången på distans genom att ge instruktioner till Corbans personal över telefon. Intressant är att den första årgången också innehöll en hel del Semillon, knappt 15 procent, dvs. strax under gränsen för att det skulle behöva anges på etiketten.

Hemma i Hohnens Australien blev vinet direkt en rungande succé och fortsättningen är en framgångssaga. Cloudy Bay etablerade sig som förebild för det distinkta nyzeeländska Sauvignon Blanc-vinet, konsumenterna älskar det och varje årgång säljs slut på nolltid.

Franska LVMH, ägare till en rad högt ansedda vinproducenter inklusive Veuve Clicquot och Moët & Chandon Champagne, köpte tidigt in sig i både Cloudy Bay och Cape Mentelle. 2001 blev de ensamma ägare då David Hohnen sålde sin kvarvarande andel. Produktionen av Cloudy Bay Sauvignon Blanc har stadigt ökat och sägs idag ligga på över 100 000 lådor, dvs. 1,2 miljoner flaskor, per år.

Det finns kritiker som menar att Cloudy Bay Sauvignon Blanc inte är värt sitt premiumpris längre. Senaste årgången, 2011, finns i beställningssortimentet på Systembolaget för 239 kr. När jag provade samma årgång i våras uppfyllde det alla förväntningar och hade då en lite trevligare, om än fortfarande hög, prislapp om 199 kr. Med den nya högre prisnivån är det tyvärr knappast prisvärt.

Pelours Blanc de Blancs är å andra sidan extremt prisvärt. Det är bara att springa till bolaget.

Annonser