Champagne – en studie i stil

Champagne, bara att ta ordet i munnen väcker härliga associationer. Lyx och flärd! Korkarna flyger och feststämningen på topp!

Men vilken typ av Champagne vill du ha i glaset? Har du reflekterat över de olika stilarna och vad du föredrar? Det här var temat för en intressant provning med idel ädla bubblor i glasen.

Den friska stilen representerades av Guy Charlemagnes Blanc de Blancs. Här var det alltså hela 100% Chardonnay. Generellt en oftast Chardonnay-dominerad stil. Det är friskt, lätt och ungdomligt. Citrustoner och strama syror. Underbart till skaldjur och ostronälskarens favorit. En annan av mina riktiga favoriter i den här stilen är den mycket sympatiske Rudophe Peters Pierre Peters Cuvée de Reserve. Pierre Peters som ligger nästgårds till Guy Charlemagne i den lilla grand cru-byn Le Mesnil-sur-Oger i Côte de Blancs.

Den publika stilen lite fylligare, mjukare med bra frukt och aningen sötma. Rosé-champagne återfinns i den här stilen. Vi provade Veuve Cliquots Vintage Brut Rosé 2004 som visade upp bra balans, fin bra frukt, röda bär och läcker syra. Läcker på egen hand, och varför inte till en lättare kötträtt?

Den fylliga stilen får ofta många anhängare bland Champagne-nybörjarna. Det är i alla fall min erfarenhet. Servera ett glas med Pinot Noir-dominerad Champagne och effekten blir kommentaren ”Jag har inte varit så förtjust i Champagne, men det här är ju jättegott”.  När vi inte bjuder den som apéritif platsar den bra till både gåslevern och lite kraftigare kötträtter. I vår provning fick svenska Jessica Perrion bidra med familjens Thierry Perrion Tradition Grand Cru. Fyllig, kraftigare, mörk frukt, lite tjockare i munnen. Riktigt läcker.

Till sist den mogna stilen. Ja, det hörs ju på namnet. Det här är viner som fått några år på nacken och utvecklat mogna toner och komplexitet samtidigt som syrorna rundats av. Toner av mogna äpplen, kryddor, choklad och kaffe är vanliga. Moussen kan ha lugnat ner sig lite men för den som gillar mogna viner så blir det här en riktig högtidsstund där vinet njuts för sig själv. Vi provade en Special Club Champagne från Grongnet, årgång 1999.

Min favorit i bland stilarna? Ja, jag gillar främst tre av dem; den friska, den fylliga och den mogna. Så det beror snarare på tillfälle och producent. I den här provningen blev det jämnt skägg mellan Perrion och Grongnet.

Annonser