Viña Gravonia – en vit klassiker från Rioja

Alice har rätt. Det är ett underbart vin, från en unik producent. Det är vitt, det är gjort på Viura och namnet är Viña Gravonia Crianza. Det har sina rötter i Rioja och är en riktig klassiker från bodegan R. Lopéz de Heredia.

Alice är förstås Alice Feiring, som vårdar tradition och vinmakning utan onödig mänsklig inblandning. I boken ”The battle for Wine and Love: or how I saved the world from Parkerization” skildrar hon på sitt underbart målande och personliga sätt mötet med den karismatiska Maria José López de Heredia. Till deras lunch i Haro serverades just en Viña Gravonia. Vinet, av årgång 1997, beskrivs som ”the star of the show”.

Jag bjöds av årgång 2002 och överväldigades av vinets karaktär och intensitet. Det var faktiskt ett tag sedan jag njöt av en klassisk vit Rioja. Upplevelsen fick mig att inse hur mycket jag saknat den här stilen. Visst är det gott med lättdruckna fräscha, fruktiga vita viner. Men ibland behövs omväxling och då ska det vara en uttrycksfull personlighet i glaset.

R. López de Heredia har en lång historia. Grundad 1877 som den första bodegan i Haro och en av de tre första i hela Rioja. Det här var vid den tiden som fransmännen kom till Rioja för att hitta alternativ till de franska vinerna efter att phylloxeran hade slagit till i hemlandet. Den unge Don Rafael López de Heredia y Landeta, som då studerade vinmakning, följde i fransmännens spår och förälskade sig i Rioja. Etableringen var snart ett faktum. Bodegan ägs och drivs fortfarande av familjen som ömt vårdar de gamla traditionerna.

Druvorna till Viña Gravonia kommer från vingården Viña Zaconia som ligger alldeles intill bodegan. En stenig mager vingård på 24 hektar med 45 år gamla vinstockar av sorten Viura.

Vinet framställs på det gamla traditionella viset. Efter att druvorna krossats och skalen omgående avlägsnats, får musten jäsa på stora, 60 hl ekfat. Endast den naturliga jästen från druvornas skal används. Därefter får vinet mogna på 225 liters fat av amerikansk ek under minst fyra år med omdragningar ett par gånger per år.

Det klaras med äggvita, tappas ofiltrerat på butelj och får sedan vila ytterligare fyra år innan det släpps ut till konsument. Alkoholhalten är behagligt låga 12,5%. Något som jag uppskattar.

Viña Gravonia  2002 är vackert mörkt guldgult. Den stora doften är impregnerad av sötaktiga fattoner. Det är ljuvligt komplext med nötter och kryddiga toner. Fylligt med bra syra, lite tjock nästan kärv karaktär. Koncentrerad utvecklad smak med massor av fat och nötter. Lång härlig eftersmak.

Prova det! Årgång 2002 finns fortfarande kvar på Systembolaget för 199 kr (artikelnr 96063). Jag noterar också att janake wine group nu erbjuder årgång 2003 i beställningssortimentet för 159 kr (artikelnr 72853). (Eller är det 2002? På janakes hemsida presenteras vinet som 2002, medan Systembolaget säger 2003. Varför alltid detta bekymmer med att få korrekt information om årgång på vinerna i beställningssortimentet? Det ska inte bli en överraskning när flaskorna hämtas.)