Calera pinot + pesto-hälle = sant

Det började med hälle-filén från vår lokala fiskhandlare. Sedan lite klurande kring tillagningen, där en överbliven påse wasabiruccola spelade en viss roll. Caleran, ja det var rena turen eftersom flaskan öppnats dagen innan och vi tyckte det var kul att prova resterna till fisken.

Till peston använde vi 1 påse wasabiruccola, men kunde konstatera att pepparrotssmaken knappt anades i peston, så nästa gång blir det troligen vanlig ruccola istället. Mixa wasabiruccolan med 1 hackad vitlöksklyta, 1 dl riven parmesanost, 1/2 dl pumpakärnor, lite rivet skal och pressad saft från citron, salt och svartpeppar samt rapsolja till tjock konsistens.

Skär hälle-filén i portionsbitar, fräs hastigt i stekpannan och lägg över i en stekform. Bred över peston och sätt in i ugnen i 180 grader. Klart efter ca 10 min, lite beroende på storleken.

Fräs squash i stavar och klyftad rödlök i en blandning av smör och rapsolja i traktörpanna. Klara när de mjuknat men fortfarande har spänst.

Servera med en kokt delikatesspotatis. Vi valde den fina lilla Cherie med sin läckra sötma och smått nötaktiga smak.

2010 Calera Pinot Noir är gjord av druvor från sex olika vingårdar i Cental Coast, Kaliforninen. Jäst utan tillsatt jäst i små öppna tankar. Lagrad på franska ekfat, varav 10% nya, i elva månader före buteljering. 14,9% alkohol. Kom i novembersläppet (nr 90203, 199 kr).

Doften är stor, stramt syltig med fat och typiska jordgubbar och rabarbertoner. Smaken är medelfyllig, intensiv med bra frukt och viss komplexitet. Kryddig, fat, jordgubbar och aningen sötma. Bra eftersmak. En läckert tillskuren Kalifornien Pinot.

Gifte sig fantastiskt fint med fiskrätten. Den lilla sötman som fanns i löken och potatisen matchade vinets fruktsötma. Kryddigheterna gick hand i hand. Vin och mat i kombination när det är som bäst.