Stora vinupplevelser är upplevelser

BourgogneMontrachetSign

För några år sedan reste vi med goda vinvänner i Frankrike. Besökte små byar i Bourgogne, vandrade kring vinfälten och framför allt; träffade människorna bakom vinet.

Vi lyssnade uppmärksamt till vad de hade att berätta. Om vinstockarna, jordmånen och arbetet i vingården. Vi ställde frågor. Provade vinerna. Undrar om lite mer. Om jäsning, maceration och lagring. Vi fick engagerande svar. Lärde oss så mycket. Hade trevligt. Njöt av goda viner. En stor vinupplevelse.

Fastän det nu var ganska länge sedan känns det som igår. Vi påminns om resan med jämna mellanrum. Vi träffar våra vinvänner och minnen bubblar. Vi ser bilder från resan. I vinkällaren ligger flera flaskor till sig i väntan på att tiden ska bli den rätta. Ibland provas en hemförd flaska och samtalsämnet är givet.

Just den här resan hade nog inte blivit av om det inte varit får en speciell omständighet. Den gjordes med anledning av en jämn bemärkelsedag. En uppvaktning blev till en upplevelse av stort format.

Vinupplevelser i sitt rätta sammanhang är både kunskapshöjande och stora upplevelser. Att med egna ögon få se vinodlingarna på plats, uppleva atmosfären och lära sig mängder av vinodlare och producenter. Upplevelsen lever länge, länge och kunskapen likaså.

Nu lackar det mot jul och ett bra tillfälle att ge någon nära likasinnad en vinupplevelse av stora mått. Eller varför inte till dig själv? Byt ut de hårda klapparna mot mjuka men kunskaps- och upplevelseintensiva klappar med bra längd. Vart ska vi åka 2013?

Annonser