Champagne Special Club

De är välgjorda. De är det bästa från respektive producent. Och de är väldigt goda.

Bland höstens alla bubblande viner har Special club fått en speciell plats i våra hjärtan. Tänk att kunna köpa prestigechampagner från de bästa årgångarna, gjorda av små mycket kvalitetsmedvetna odlare och det till mycket överkomliga priser.

Club Trésors de Champagne är namnet på den sammanslutning av 26 odlare som står bakom varumärket Special Club. Organisationen grundades 1971 under namnet ”Club de Viticulteurs Champenois”. Alla Special Club buteljeras i en specialdesignad, lite gammaldags flasktyp som togs fram av organisationen 1988. Även etiketter och lådor har en gemensam utformning. Genom samarbetet kan det gemensamma varumärket marknadsföras på ett sätt som de små enskilda odlarna hade haft svårt att åstadkomma var och en på egen hand.

Idén var redan från start att erbjuda det bästa från varje odlare. Därför görs Special Club-champagne bara av druvor från odlarens egna främsta lägen och enbart de bästa årgångarna. Det är alltså frågan om en prestige- och årgångschampagne. Odlaren måste göra samtliga steg i tillverkningsprocessen själv och den ska ske på den egna egendomen. Det innebär att alla medlemmar i organisationen har status som ”récoltant manipulants” (R.M.).

Som konsumenter ska vi kunna lita på att champagnen håller hög klass. Varje vin måste därför genomgå och godkännas i två olika tester som görs av en jury bestående av odlare och oenologer. Första gången provas det stilla vinet, alltså före buteljering och den andra jäsningen på flaska. Andra provningen sker efter minst tre års lagring på flaska.

En Special Club champagne ska framhäva varje odlares speciella karaktär i champagnen. Två av de viner vi provat framhävde kvaliteter som vi blev speciellt förtjusta i.

Fresnet-JuilletSpecialClub2000Fresnet-Juillet håller till i Verzy. Den 2000 vi provade var gjord av 40% Pinot noir och 60% Chardonnay från Premier Cru-lägen. 9 gram socker/liter. Redan den finstämda, komplexa doften snärjde oss. Smaken var stram, med bra koncentration, komplexitet, pigg syra och fin mousse. Lång, intensiv eftersmak.

GoutorbeSpecialClub2002

Henri Goutorbe imponerade med sin 2002:a. Druvorna kommer från Grand Cru-lägen i Aÿ och blandningen är här den omvända, 60% Pinot noir och 40% Chardonnay. 8 gr socker/liter. En gudomlig komplex doft med kaffe, nougat, persika och mogna äpplen. Den större andelen Pinot noir märks i den lite mörkare frukten och en drygt medelfyllig kropp. Smaken är koncentrerad, komplex med inslag av citrus och mineral. Bra syra och fin mousse. En maffigt god champagne med fina mognadstoner.

Richard Juhlin ger rådet att köpa alla Special Club man kommer över och lagra dem ytterligare fem år eller mer. Personligen dricker vi gärna de här två champagnerna direkt. Köprådet instämmer vi till fullo i.

Annons