Vilse hos Intendenten

Jag började min resa i Médoc i början av året, men måste ha fastnat i Bordeaux på resan söderut. Troligtvis hos Intendenten, den roligt utformade vinbutiken där vinerna ligger staplade kring väggarna utmed en spiraltrappa som leder från den ena våningen till nästa och nästa. Alla fyllda med åtråvärda Bordeaux-viner.

Det är väl det som skiljer. Medan Intendentens lager består av Bordeaux, så har mina läppar mött viner från all världens olika hörn de senaste veckorna. Strama Riesling och Grüner Veltliner från Österrikes Weinviertel. Ljuvliga unga Bourgogner kivades med varandra om uppmärksamheten. Sherry, port och madeira – så gott, borde öka konsumtionen. Chilensk Carmenère imponerade, urtypisk Pinot från Nya Zeeland, osv. osv. Och ögonen har fått rusa genom många rader av information och minst lika många kartor. En expressresa genom vår värld av vin på alltför kort tid.

Sommelierernas dag i Göteborg var en riktig höjdpunkt den gångna månaden. Expresståget saktade ner till mjölktågsfart under några innehållsrika timmar. Det erbjuds ju tråkigt nog ganska få provningstillfällen på den här sidan landet jämfört med utbudet i huvudstaden. Sommelierernas dag är därför extra välkommen. I år var det riktigt tätt mellan borden och det blev många intressanta samtal kring bra viner med ursprung och känsla från en mängd olika områden.

Ett av de bästa vinerna jag provat den här månaden är faktiskt just en Bordeaux. Gillade Château La Garde 1998 från Pessac-Léognan. Finns att köpa idag i denna årgång liksom 2009 och 2010. 57% cabernet sauvignon, 40% merlot och 3% cabernet franc. Uttalad doft med läcker mogen bouqet av rotfrukt, läder, mörka bär och plommon. Relativt fylligt, strävt med balanserad syra och lång komplex eftersmak med läder, svart vinbär och rotfrukter. Underbart gott nu men har potential för ytterligare ett antal år i källaren. Varför inte en jämförande provning av alla tre årgångarna?

Men det är dags att resa vidare. Jag tar ut kompasskursen, får några flaskor från Intendentens hyllor nedpackade i kartonger och tar mig ut ur butiken. Reser söderut, en liten bit.