Saffran från Cérons

Djupt gyllengult simmigt sött. Den karaktäristiska doften som skvallrar om att den lilla botrytissvampen varit framme. Och när vinet får några år på nacken, den ljuvliga doften och smaken av saffran. Gudagott!

Jag följer landsvägen söderut från Pessac-Léognan med siktet inställt mot Sauternesland, men stannar till när jag upptäcker att jag kommit in i appellationen Cérons. Cérons??? Hur ofta hör vi talas om Cérons?

”Cérons, the least important sweet white wine appellation in the Bordeaux region” säger Oxford Companion to Wine (1). Bortglömt med mjukt söta viner säger kartboken. Jag blir intresserad.

Cérons är verkligen inget stort område. Endast sött vin från 38 hektar får bära namnet Cérons. Här görs dock inte bara sött, utan även torrt vitt och rött. De två senare får dock inte säljas under appellationen Cérons, utan får nöja sig med att sätta Graves på etiketten. Räknar man in även dessa arealer lär man hamna någonstans mellan 120 och 200 hektar. Litet alltså, inte konstigt att distriktet knappt nämns.

Även Cérons kan stoltsera med riktigt gamla anor. På romerska kartor från 200-talet finns staden utmärkt, då under namnet Cirius eller Cirione. En annan historia väcker också mitt intresse. Vi har ju lärt oss att det är tack vare floden Ciron som ädelrötan frodas i Sauternes. Ciron har iskallt vatten. Den flyter ut i Garonne med sitt betydligt varmare vatten, speciellt under den senare delen av sommaren. Kallt + varmt vatten = dimma. Dimman driver in i Ciron-dalen och de omgivande vingårdarna på morgonen. Under dagen strålar solen över vingårdarna och värmer bort dimman. Voilà! Det är så botrytis cinerea får de bästa förutsättningarna.

Ciron rinner mellan Barsac och Preignac och mynnar ut i Garonne just i Barsac. Men så har det inte alltid varit! 1750 stod den kanal färdig som ger Ciron dess nuvarande sträckning. Före dess vek floden av norrut och mynnade ut i Cérons. Varför byggde man då kanalen? Förklaringen är att floden ofta svämmade över, vilket ledde till att det var svårt att komma över den bro i Barsac som ledde över floden. Eftersom det var huvudvägen mellan Toulouse och Bordeaux, så var klagomålen från resenärer frekventa. Dessutom översvämmades ofta många av de kvarnar som stod längs floden. De kunde därför inte mala det mjöl som så väl behövdes inne i staden Bordeaux.

Historien får mig att undra om Cérons faktiskt skulle haft ännu bättre förutsättningar för ädelröta om floden fått behålla sitt ursprungliga lopp?

Druvor i Cérons? Ja, det är de traditionella för området. Sémillon dominerar starkt med ca 80%, därutöver Sauvignon blanc och Muscadelle. Avkastningen ligger på drygt 40 hl/ha. Det låter inte så mycket, men ska jämföras med endast ca 25 hl/ha i Sauternes.

ChateauDeCeronsWatWeb_130301Château de Cérons är kanske det mest kända slottet som gör AOC/AOP Cérons. Av slottets 26 ha, kommer druvorna till det söta vinet från fem av dem. Som vanligt när det gäller ädelrötade druvor, krävs oftast många turer ut i vingården. Varje gång plockas bara de druvor som är perfekt angripna.

Saffran, saffran! Årgång 1998 är helt ljuvlig och perfekt att dricka nu. Vackert gyllengul. Intensiv kryddig bouquet med massor av saffran kompletterat med honung och solmogna apelsiner. Smaken är behagligt söt med balanserad syra. Här finns återigen saffran, honung och citrus. En lite tunn svans skvallrar om det enklare ursprunget, men när den härligt kryddiga eftersmaken sätter in glöms det snabbt och njutningen är fullständig. Det roliga är att det här vinet finns att köpa nu (beställningssortimentet 81258). Priset? Jag tycker det är ett fynd, 123 kr för en halvflaska lagrad i femton år.

Cérons, värt att få lite mer uppmärksamhet.

(1) Robinson (2006) ”The Oxford Companion to Wine”.

Cyklamen i mängd.Tillägg i december 2013: Just nu finns inga äldre söta droppar från Cérons att tillgå via monopolet. För den som är intresserad av Château de Cérons viner, finns de nu i portföljen hos nätvinhandlaren Handla på vingården, länk till hemsidan här, där det också finns en trevlig film om slottet.

 

En tanke på “Saffran från Cérons”

Kommentarer inaktiverade.