Vilmart champagne i solens sken

Äntligen lite vårvärme! Visst blir man bara så glad när solen gassar. Naturligtvis läge att fira med ett glas champagne. Ur källaren plockades en flaska Vilmart Grand Cellier som inhandlats på plats för några år sedan.Wilmart_Exterior_2010

Vilmart är en unik producent. En av de få som jäser och lagrar sina viner på fat. Resultatet är eleganta, uttrycksfulla och komplexa champagner av mycket hög kvalitet.

Platsen är den lilla byn Rilly-la-Montagne i hjärtat av Montagne de Reims. Alltså strax söder om Reims. Det här är ju känt som Pinot Noir-dominerat land, men Vilmar har faktiskt en stor andel Chardonnay i sina viner. Druvorna kommer från 11 ha av premier cru-klassade vingårdar i Rilly och Villers-Allerand.

Wilmart_Fat_2010Vilmart använder stora ekfat, foudres på 50 hl, för jäsning och lagring av basvinet till champagnerna Grand Reserve och Grand Cellier, medan toppvinerna Cellier d’Or och Coeur de Cuvée får nöjet att tillbringa sin första tid på 228 liters nya bourgognefat.

Assemblage sker i två steg. Först blandas Chardonnay- respektive Pinot Noir-vinerna från vingårdens olika lotter i januari, för att i nästa steg under maj månad blandas till respektive cuvée. Buteljering tillsammans med ”pris de mousse”, alltså jästen som behövs för den andra jäsningen på flaska, sker i slutet av juni. Då kan vi alltså räkna in ungefär nio månaders fatlagring sedan skörden i slutet på september.

Sedan väntar en rofylld buteljvila i djupt ner i källargångarna. Två år för Grande Reserve, tre för Grand Cellier och rosén Rubis, fem år för Grand Cellier D’Or samt hela sex år för den fantastiska Coeur de Cuvée.

Familjeföretaget Champagne Vilmar & Cie grundades redan 1890, men det var först med den nuvarande och femte generationen som fatlagring av topp-cuvéerna på nya små fat introducerades. Laurent Champs tog över ansvaret 1991 och har etablerat Vilmart som en erkänd topproducent på de internationella marknaderna.

Vilmart_GrandCellierBrut_130405r Grand Cellier Brut Premier Cru, gjord på 70% Chardonnay och 30% Pinot Noir, fick ligga och vänta i källaren i tre år. Tre väl investerade år vill jag säga. Vacker guldgul färg. Stor, utvecklad brödig doft med toner av vita blommor, mineral och kola. Moussen fyller varje vrå av munnen och lindar in gommen i komplexa smaksensationer. En härlig avrundad friskhet. Apelsin, lime, bröd, kola och choklad som kompletteras med grape och pomerans i den oändligt långa eftersmaken. Det här är urtypen för ett vackert vin – a beautiful wine.

Noterade att toppcuvéen Coeur de Cuvée 2004, på 80% Chardonnay och 20% Pinot Noir, finns tillgänglig på Systembolaget just nu. Och Grand Cellier går att köpa via Franska Vinlistan. För den som har möjlighet rekommenderas en resa till Rilly-la-Montagne. Och varför inte då passa på att besöka svenska Jessica Perrion i grannbyn Verzenay samtidigt? Om Chardonnay dominerar hos Vilmart, så är det Pinot Noir som gäller hos Thierry Perrion. Roligt att prova de två stilarna mot varandra.