Oväntat besök – en grillad hummer

Hummer_130406Igår fick vi ett oväntat, men mycket trevligt besök. Tack vare goda grannar, hamnade den här lille gynnaren på köksbänken. Så färsk att han inte ville ligga riktigt still ens för fotografering.

Naturligtvis begravdes alla andra middagsidéer kvickt. Här skulle det bli hummer. Och jag beställde den på det nya favoritsättet, tack L för receptet; Grillad med smör på vitlök och färska örter. Lika superenkelt som gott!

GrilladHummer_130406Först den lite grymma delen. Avliva hummern snabbt med ett knivstick och dela den i två halvor. Sedan på grillen med köttsidan neråt. Vänd och bred över det vitlökssmöret och grilla färdigt. Resultatet blir en saftig hummer där vitlöken bara anas, örterna ger en extra krydda och hela anrättningen får en lätt fin rökig arom. Mums!

Lite champagne från Vilmart som blivit över från dagen innan passade utmärkt. Tack vare champagne-stoppern fanns bubblor i mängd kvar.

Vi passade även på att verifiera vår tidigare uppfattning att en krispig Sauvignon Blanc inte är ett bra val till hummern. Jo, så är det. Syran och den gröna vegetativa karaktären tar helt överhanden och fungerar inte alls i våra gommar. Om det nu inte blir champagne i glaset, är en Chablis Premier eller Grand cru ett bra val. Gärna från William Fèvre, om en touch av fat önskas, eller Louis Michel, vars viner aldrig sett skymten av ens den minsta ekbit.

 

Annonser