2 x Grönt; Sparris & Sauvignon blanc

Vi skiner som små solar när vi hittar en Sauvignon Blanc från Nya Zeeland i en flight av blint provade viner. På en tiondels sekund sitter den där. Den gröna, friska, krispiga karaktären. Svartvinbärsblad, fläder och nässlor. Katten som slår sin lov runt krusbärsbusken. Allt finns där. En maxad urtypisk vinupplevelse.

Men lika förtjusta som vi är när vi prickar rätt i provningsprotokollet, lika konfunderade är vi när det gäller matkombinationen. Den vegetativa karaktären blir bara allt för mycket i våra gommar. Det finns de som säger att de alltid väljer en Sauvignon Blanc till räkorna. Nej tack, säger vi, ”det skär sig”, och vänder oss i stället till hyllan med Muscadet. Så vad är det som vi ska lägga på tallriken?

Nu har vi i alla fall äntligen hittat en perfekt kombination. Och vi får tacka Michel Jamais för det. I boken Vin & Mat. En resa i dofter och smaker, fann vi receptet på en toast med grön sparris och en getostkräm baserad på gräddfil och smaksatt med bland annat basilika och timjan.

I glaset hade hade vi en 2012 Saint Clair Pioneer Block 3 från Marlborough.

En kombination som satt som en smäck!