Vilket vin har vi i glaset år 2050?

Det känns som det är långt till år 2050. Vad har du tänkt att göra då? Jag har i alla fall förhoppningen att kunna fortsätta njuta av goda viner ända fram tills dess. Och även ha hälsan i behåll så det räcker att fortsätta utforska vinvärldens alla skrymslen och vrår. Men vad har jag då i glaset och vart är det jag reser?

I mitt vinkällarperspektiv ligger jag ungefär 20 år framåt i tiden. Men nu pratar vi om en än mer avlägsen framtid. Det är hela 37 år fram till år 2050. När en tid så långt bort gör sig påmind, ja då brukar det oftast handla om reklam för olika pensionslösningar. Inte den här gången. Nu är det en samling forskare från USA, Kina och Chile som har tittat in i framtiden för att se vad klimatförändringarna skulle kunna innebära för odlingen av vindruvor (1).

Resultaten är uppseendeväckande. I det värsta scenariot, RCP 8.5 (se not), kan arealerna lämpliga för vinodling minska med mellan 25% och 73% fram till år 2050 beroende på var i världen vi befinner oss. Vid mindre påverkan (RCP 4.5) rör det sig om mellan 19% till 62%. Den högsta siffran 73% avser de delar av Australien som har ett medelhavsklimat. I Europa ligger medelhavsregionen på en nettominskning av vinodlingsarealen om 68% och Kalifornien på 60%.

Bordeaux, Rhône, Toscana och Piemonte är klassiska vinregioner som riskerar att bli alltför varma för att vara lämpliga för vinodling. Likaså Stellenbosch i Sydafrika, Colchagua och Maipo i Chile och de inre, varmare delarna av Kalifornien och Australien. Ja, det är bara att titta på var de röda områdena finns på kartan nedan. Det är många vinfavoriteter som hotas.

HannahEtAl_Fig1-GlobalChangeInViticultureSuitability_PNAS 20131210127110v1-201210127

Det finns mer intressant att titta på. Grönt står, liksom rött, för dagens vinodlingsområden. Men här kan vi ha ett större hopp om fortsatt vinodling. De mörkt gröna områdena är mest säkra. Här finns det en mycket hög grad av samstämmighet från resultaten av de 17 olika klimatmodeller som forskarna använt, mer än 90%. För de ljusare gröna områdena gäller att mer än hälften av modellerna ger resultatet att området är fortsatt lämpligt för vinodling. Alltså kan alla älskare av Loire-viner andas ut. Också delar av Kalifornien, Chile, Sydafrika och Australien täcks av den gröna, lugnande färgen.

Men det kanske är så att vinet i vårt glas på ålderns höst kommer från ett helt nytt vinlandskap. De blå områdena på kartan indikerar var vinodling skulle kunna etableras med framgång. Nordeuropa ligger högt på den listan med hela 99% ökning av nettoarealen lämplig för vinodling. På Nya Zeeland och i västra Nordamerika är ökningen ännu större med 168% respektive 231%.

Dock måste vi ju konstatera att vinodling bedrivs framgångsrikt i många av de blå områdena redan idag. De modeller och antaganden som använts har alltså inte tagit hänsyn till att många områden i det blå Tyskland sedan århundraden producerat utmärkta viner.

För egen del tycker jag den svagt blå kanten runt södra Sveriges kuster är intressant. Det kanske till och med är ett riktigt fint bohuslänskt vin i mitt glas år 2050.

————————————-

Not:
RCP står för Representative Concentration Pathways vilka beskriver fyra olika scenarior för hur koncentrationen av växthusgaser ökar över tid. RCP används av FN:s klimatpanel i deras rapporter om klimatförändringar och även av andra som forskar kring dessa frågor. RCP 8.5 innebär den högsta påverkan, medan RCP 4.5 står för näst lägst påverkan.

Referenser:
(1) Lee Hannah, Patrick R. Roehrdanz, Makihiko Ikegami, Anderson V. Shepard, M. Rebecca Shaw, Gary Tabor, Lu Zhi, Pablo A. Marquet, and Robert J. Hijmans (2013), Climate change, wine, and conservation, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America; PNAS 2013: 1210127110v1-201210127. www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1210127110

2 reaktioner till “Vilket vin har vi i glaset år 2050?”

    1. Ja, fina mogna viner är aldrig fel. Själv väntar jag nog några år till innan jag lägger undan mina till 2050.

      Gilla

Kommentarer inaktiverade.