Pryo i vinland?

Det är inte konstigt att så många dras till vinprovningar, kurser och andra arrangemang där den gemensamma nämnaren är att kunskapen om vin fylls på. Intresset för mat- och dryckeskultur i teori och praktik verkar bara öka år från år. Vin kan ju vara så mycket mer än en ljuvlig dryck. Vi pratar om vinets historia, geografi, druvor, kemi och så vidare. Det finns massor att lära om vin! Och genom att lära sig lite mer, kan man uppskatta vinet ännu lite mer. Samtidigt föder kunskap vår sociala gemenskap kring vinet och vice versa.

Om jag nu vill öka kunskapen, vad har jag då för alternativ? Helst vill jag ju att det jag lär mig faktiskt fastnar i teflonminnet, så att jag kan plocka upp det vid det rätta tillfället. Till exempel när jag står och lite spontant ska inhandla en flaska vin. Det där namnet på etiketten – var det nu frågan om ett vin från en fin einzellage eller kommer det från en mycket större grosslage och är troligtvis betydligt enklare. Och hur vad det nu som ett vin de paille tillverkades – vad kan jag förvänta mig av innehållet? Eller när vill kasta mig in i diskussionen om vinmakningsmetodernas effekt på kvällens viner.

20%, så mycket (eller lite!) brukar man säga att det är som fastnar i minnet när vi ser och hör någonting. Det vill säga den vanliga situationen när vi sitter och lyssnar på en föredragshållare som illustrerar sitt föredrag med lite bilder. Det är ju ofta så det går till när vi får till oss teoretisk vinkunskap. Sitter vi hemma och slöläser i en vinbok, så är risken stor att ännu mindre fastnar.

Hur vore det att fyrdubbla chansen? För att nå 80% behöver vi också använda kunskapen i praktiken. På kursen om vintillverkning borde vi alltså tillverka vin. Kanske inte så lätt, men det finns ju andra sätt för den genuint intresserade.

För egen del vill jag gärna kombinera lärandet med en trevlig social upplevelse, gärna tillsammans med goda vänner och vinentusiaster. Vad har jag då för alternativ? Blir det grått, blått, grönt eller guldgult i min lite förenklade lärande/sociala upplevelse-matris?

Sitter jag ensam hemma med min vinbok, ja då blir lärandet och den sociala upplevelsen låg. Grått, grått… jag hamnar ohjälpligt nere i det grå träsket i matrisen. Det hjälper bara lite om jag har ett bra vin i glaset som ska illustrera resultatet av det jag försöker lära mig.

Går jag vinkursen eller på en vanlig provning, då tar jag mig förhoppningsvis upp i det blå fältet. Trevligt ihop med andra vinvänner och lite mer fastnar i minnet. Speciellt om föredragshållaren kan berätta om temat på ett målande och pedagogiskt sätt samtidigt som det knyts till det som vi provar på ett bra sätt. När hen har varit på plats och kan krydda med lite egna upplevelser och anekdoter blir tillställningen än mer trevlig och lärorik. Är det vinmakaren själv som berättar, och om det görs bra med tillfälle till frågor och diskussion, ja då kan det bli riktigt, riktigt givande.

För att nå det gröna molnet, då måste jag ut och röra på mig. Att resa i vinlandskap och besöka producenter. Att se med egna ögon, samtala, insupa atmosfären. Reser jag med en kunnig guide, speciellt om det är första besöket i området, då blir det ännu bättre. Inititierade besök och diskussioner med vinmakare och vinodlare ökar lärandet ännu mer. Och den sociala upplevelsen brukar bli stor när man umgås med likasinnade.

Hur når jag då den guldgula solen? Där lärande och upplevelse blir som allra störst genom att jag verkligen får göra något i praktiken. Ut i vida vinvärlden och inte bara för att se, träffa och diskutera. Utan också praktiskt prova på. Och samtidigt få en upplevelse för livet.

Tänk om man skulle kunna få prya en vecka eller två hos en vinodlare/vinmakare som brinner av att få dela med sig av sin kunskap! Få leva och lära vin i praktiken. Ett slags vin-kollo för vuxna. För mig en ultimat kombination.

Så när får vi se den första förmedlingen av ”vinpryo-platser” till vinamatörer på nätet? En ny affärsidé? Eller finns det redan?

Annonser

2 reaktioner till “Pryo i vinland?”

 1. Trevlig blogg du har! Både kul, kunskapsrik och intressant. Och jag kan försäkra att det är fler än du som har funderingar om att prya i vingården…
  I väntan på att kunna åka till Alsace eller Medelhavet i september/oktober något år, så får jag hålla mig på hemmaplan. Men jag var faktiskt med och skördade lite vin hos en hobbyodlare söder om Göteborg förra året. Det var kul – och faktiskt så blev en del begrepp från vinframställningen högst levande när man såg dem i levande livet.
  Jag har in Ljuva Druvor som en länk i min blogg. Det är ingen underförstådd uppmaning till dig att göra det samma. Bara ett sätt att tala om att bloggen är intressant och kul att läsa.
  /Roland

  Gilla

  1. Vad roligt att du gillar Ljuva Druvor! Jättekul att få feedback.
   Förstår att du gillar Alsace, det är ett av favoritområdena här också. Det finns alltid något gott i källaren på lut därifrån. Marcel Deiss, Gustave Lorentz och Josmeyer är några av favoriterna. Och du bjuder ju på många goda recept att testa till. Låter mycket spännande med vinskörd i Göteborg. Låt oss hoppas på att någon semesterresa framöver ger möjlighet till pryo på sydligare breddgrader!
   Anna

   Gilla

Kommentarer inaktiverade.