Frittata – läcker kylskåpsrensning

”Frittata är en italiensk äggbaserad rätt av omelettyp,” säger Wikipedia. ”Läcker lunchrätt där man tager vad man haver,” tycker vi. Oavsett om man spetsar på speciella ingredienser, hemköpta för ändamålet, eller om man tar tillfället i akt och plockar det som finns hemma. Utmärkt kylskåpsrensningsrätt alltså.

Idag fanns några små chorizo, en halv burk kidneybönor och några selleristjälkar i kylskåpet. De fick sällskap i gjutjärnspannan med lite hackad lök, salt och peppar. Sedan på med en äggstanning av 4 ägg som försiktigt rörts ihop med ca 0,5 dl vispgrädde och lite salt och svartpeppar.

Efter en liten stund på låg värme, utan omrörning, fyller vi på med lite halverade körsbärstomater, svarta oliver och lite hackad färsk koriander. Till sist lite riven ost, den här gången Västerbotten.

Därefter in med stekpannan i ugnen. Vi brukar köra på ca 175 grader i ca 15-20 minuter. Frittatan är klar när äggstanningen rest sig lite och blivit läckert gyllenbrun. Ta ut och njut. Men låt bli att ta i stekpannans handtag med bara händerna. Lovar, det gör väldigt ont.

Frittata – enkelt och gott!

Det ett litet glas vin till, fastän det bara var lunch. Rester det med. En pålitligt god vit AOC Bourgogne,  Les Sétilles 2009, från Olivier Leflaive. Chardonnaydruvor från Puligny-Montrachet och Mersault som delvis fått en tid på fat. Den här flaskan hade legat ett par år i källaren och visade en stilig uttryckfullhet med stram exotisk frukt, smörighet, fat och bra syra. Nu är det årgång 2011 som finns tillgänglig.

Vinet var okej till maten, men inte ett förstahandsval. Hade föredragit något oekat. Ett glas rosé med god syra och bara aningen fruktsötma hade suttit bättre och matchat den lilla sötma som den stekta löken gav.

Annonser