Solöga och snaps

Idag på Kristi himmelfärdsdag infaller av tradition den första metaredagen. God fiskelycka idag ansågs förr ge ett bra fiske under resten av året. Så varför inte en liten bit fisk till lunch för att påminna om traditionen? Vi avvek dock högst betänkligt från det pinfärska. Spöt fick stå orört och istället inhandlades en saftig och fin rökt hel makrill.

Solöga är en av våra snabba lunchfavoriter. På vårt vis görs den alltså på rökt makrill. Antingen en hel som rensas (brukar vara saftigast) eller en bekväm färdig filé.

Solöga

På en smörad skiva fullkornsbröd läggs först ruccolasallad. Sedan makrillen som toppas med lite fint hackad rödlök. Och så solen på toppen, en vacker äggula. Ett par tag med pepparkvarnen och klart att servera.

Avnjutes gärna med en god öl. Idag började vi diskutera vilken snaps som skulle passa bäst till, vilket resulterade i en liten provning. En köpesnaps ställdes mot tre hemkryddade.

Aalborg Jule Akvavit med tydlig smak av kummin och dillfrö fungerade, men upplevdes nästan lite mesig till den rökta smaken. Johannesörten var alltför blommig. Bartolomeusmalörten från ifjol fungerade bra när snapsens riviga beska mildrades i kombination med makrillens feta konsistens.

Topplaceringen intog av porssnapsen som lagrats ett par år och rundats av. En ren, fin porssmak, fräsch med aningen sötma, gifte sig perfekt med den feta, rökta makrillen.

2 reaktioner till “Solöga och snaps”

Kommentarer inaktiverade.