Fjärsingpremiär 2013

Det var i fjol vi upptäckte fjärsingen. Giftig som en huggorm, men också en läcker matfisk. Fjärsingsäsongen är ganska kort, så det gäller att passa på. Fjärsingen går in till Bohuskusten från den här tiden och stannar ungefär fram till midsommar. Vi har väntat på den och idag hade premiärfångsten landats.

Årets första fjärsingfångst. Gifttaggarna sitter i fenan strax bakom huvudet.

Förra året åt vi dem alltid stekta på filéer utan skinn. Idag fick vi tipset av Bobo att en del behåller skinnet på och steker dem bara då bara på skinnsidan. Sagt och gjort, båda sorternas filéer fick följa med hem.

Fjärsingfiléer

Premiärdagen till ära blev det alltså anrättning på två olika sätt. De traditionella filéerna vändes i mjöl med salt och peppar och stektes därefter gyllene. Filéerna som fått behålla sitt vackra skinn landade direkt i gjutjärnspannan och stektes långsamt, endast på skinnsidan. Resultatet blev knaprigt och fint.

Skinnstekta fjärsingfiléer.

Kokt delikatesspotatis, sockerärtor och en kall sås på creme fraiche smaksatt med fransk ljus senap, pressad citron och dill blev tillbehören.

Fjärsingen var lika läcker som vi kom ihåg den sedan ifjol. En fin fisksmak, fast kött och en nästan lite nötig karaktär.

Creme fraiche-såsen passade ypperligt till de skinnstekta fjärsingarna, men undrar om inte fjolårets vitvinssås är vinnaren till de traditionella filéerna.

Vi hoppas på en god säsong 2013 så att vi och alla andra fjärsingälskare får tillfälle att njuta av den läckra fisken många gånger de närmaste veckorna.