Längtan efter Weissherbst

Soligt och sommarvarmt. Längtar efter rosé till kvällens grillade lax. Varför inte något tyskt? Vill gärna få en praktisk illustration till ett par av landets speciella rosé-viner; Weissherbst och Schillerwein. Snabbt in på SBs hemsida och gör en sökning. Vad kan jag få tag i på vägen hem?

Tycker det är lite spännande med unika varianter. Den stora rosévinsfloden som sköljt in över Sverige i den ökande popularitetens spår, består tyvärr av alltför stor del intetsägande, småsliskiga viner. Här borde tyskarna ha en god chans att positionera sig med syrarika, matvänliga alternativ.

Tyskarna gör naturligtvis ”vanlig” rosé. Men för att kunna sätta ordet rosé på etiketten, måste vinet vara gjort av endast blå druvor. Ett vin producerat av blå och gröna druvor som jäst tillsammans kallas istället för rotling. Weissherbst respektive Schillerwein är skyddade begrepp för två speciella vintyper och vi hittar namnen på etiketten.

Weissherbst är en rosé gjord av endast en blå druvsort (t.ex. Spätburgunder, alltså det tyska namnet på Pinot Noir) från något av distrikten Ahr, Rheingau, Rheinhessen, Pfalz, Württemberg eller Baden. Ett kvalitetsvin av klassen QbA eller Prädikatswein. Speciellt är Spätburgunder Weissherbst från Baden berömt. Schillerwein är däremot en rotling som görs i distriktet Württemberg.

Ja, naturligtvis vill jag prova för att se vilka kvaliteter representanter för dessa speciella roséer kan ha (eller inte ha). Men ack så besviken jag blir när resultatet av sökningen på SBs sida så sakteliga rullat fram på skärmen. Den enda tyska rosé som finns i ordinarie sortiment är en söt, bubblande variant av usel kvalitet. Hade jag varit ute i god tid och gjort en beställning via beställningssortimentet, så hade i alla fall en weissherbst kunnat hitta hem till mig. Men inte den här gången alltså.

Så det blev till att gå ner i källaren och plocka fram en god fransk rosé istället. Chateau Mourgues du Gres från Costière de Nîmes gör mig aldrig besviken. Inte heller den här gången, då deras Galets Rosés av Syrah och Grenach fanns i glaset. Torrt, bra syra och fruktigt med jordgubbstoner. Läckert och mycket gott till maten.

Färgglada primörer

På tallriken en bit grillad laxsida som fått sällskap på grillen av ett foliepaket med fräscha primörer. Morötter i alla dess färger, lök och rädisor, skars i bitar och lades på ett inoljat folieark och toppades med en klick riktigt smör. Till detta en snabbt hoprörd kall creme fraiche-sås med röd rom, rivet citronskal och lite pressad citron, salt och peppar.

Så mycket bättre kan man inte ha det när den heta sommarvärmen njuts den sista kvällen i maj.

Annonser