Montelena har landat

”Not bad for kids from the sticks.” Ett legendariskt uttalande av Chateau Montelenas ägare Jim Barrett när han kommenterade det faktum att Kalifornien sopat banan med Frankrike 1976. Det är väl ingen som kallar Napa Valley för bonnvischan längre. Då närmast okända i kvalitetsvinsklassen. Idag erkänd världsklass.

”Får du chansen att prova en Montelena; ta den, njut och känn historiens vin(g)slag.” Så skrev jag om Chateau Montelena Chardonnay i höstas. Inte bara för att det är ett vin av historisk signifikans, utan också för att jag gillar det skarpt. Då fanns det inte i Sverige. Det finns det nu och för några dagar sedan anlände en efterlängtad låda.

Ja, många vet att jag är svag för viner som har en historia att berätta och just den historien rankar jag högt.

När Chateau Montelena tog hem segern i Chardonnay-delen av the Paris Judgment, då var det med årgång 1973. Den andra årgången som producerades på egendomen. Raska kliv framåt alltså.

Det är också intressant att Jim Barrett egentligen var mest intresserad av att göra Cabernet Sauvignon. Men ett vitt vin kommer snabbare ut till försäljning. För att skapa kassaflöde köpte man därför också druvor till vita viner för den första årgången 1972. Dåvarande vinmakaren Mike Grgich gjorde dels en Riesling med lätt restsötma och dels det fatlagrade Chardonnay-vinet.

Chateau Montelena vid Mount S:t Helena. Foto: Vingården (media bild)
Chateau Montelena vid Mount S:t Helena.
Foto: Vingården.

Även idag kommer druvorna till Chateau Montelena Chardonnay från andra delar av Napa Valley. I Calistoga, längst upp i Napa, är det för varmt för de gröna druvorna. På egendomens ägor, precis vid berget S:t Helenas fot, trivs istället Cabernet Sauvignon tillsammans med Zinfandel, Cabernet Franc och Merlot.

I den Calistoga Cabernet Sauvignon 2010, som kom i min sändning, ingår förutom Cabernet Sauvignon även 7% Merlot och 2% Cabernet Franc. Toppvinet Montelena Estate Cabernet Sauvignon är däremot nästan uteslutande gjort på Cabernet.

Sedan 1982 är det Jims son Bo Barrett som är vinmakare. Över 30 år alltså, en aktningsvärd tid på samma post. Inte minst i Kalifornien där det verkar vara mer regel än undantag att vinmakare byter arbetsgivare nästan lika ofta som den berömda skjortan. Nu var förstås Bo son till ägaren och grundaren Jim Barrett. Men likväl var han en anställd på egendomen och hade liksom annan personal ett kontrakt som förnyades med jämna mellanrum. Idag, sedan Jim gått bort i mars i år 86 år gammal, är Bo också VD.

Montelena har sedan start hållit fast vid en mer europeisk stil på sina viner. Filosofin är att låta terroir och årgång tala; ”this place, this year”, att vinerna ska gå utmärkt till mat och att de ska förbättras med lagring. En filosofi som tilltalar oss.

När vi provade 2010 års Chardonnay i höstas föll jag återigen pladask. Stram virvlande spänstig elegans med fin frukt, fattoner och bra längd. Underbart läcker alltså. Men då kändes det lite som barnarov. Cabernet-vinet har jag kvar att uppleva. Något säger mig att jag kommer bli minst lika förtjust i det.

Montelena har landat i vår källare. Men en mellanlandning är vad det är. Så bra viner ska dricka och njutas. Inte samlas. Vi ska dock försöka hålla fingrarna bort några år. Bra idag, men ännu bättre efter en liten tids vila.

Chateau Montelena Winery. (Foto: Vingården, media-bild)
Chateau Montelena Winery. (Foto: Vingården)

Mer info om Chateau Montelena:
Länk till deras hemsida.
Länk till Grape Radios intervju med Bo Barrett (2006).
Länk till Decanter, intervju med Bo Barrett (april 2013).
Länk till importören, Terrific Wines. Tack för att ni tagit Chateau Montelena till Sverige!