Pors – Midsommarsnaps 2013

Den är vacker ljust gröngul och doftar skog. En sniff över glaset och man ser bilden framför sig; solen som strilar ner genom den skira försommargrönskan, ner på den frodiga mossan, porssnåren och den porlande bäcken. Och bakom träden lockar det vackra skogsrået med sitt långa ljusa hår.

Pors - Midsommarsnaps 2013
Pors – Midsommarsnaps 2013

Vi ville ha en riktigt klassisk snaps till årets midsommar. Valet föll därför på en pors gjord på Brännvin Special.

På nationaldagen blev det en cykeltur över ön för att försöka lokalisera några porsbuskar. De brukar växa i närheten av vattendrag och där det är lite fuktigt. Vi har sökt efter den i flera somrar och fått många tips, men hittills har vi kommat noll.

När man frågar är det många äldre som har gamla minnen om växten. Deras föräldrar använde den. På utedassens tid var det nämligen vanligt att man plockade några kvistar och hängde upp för att friska upp doften på hemlighuset. Utedassen är sedan länge borta och tipsen var porsen skulle finnas att hämta har inte stämt. Där den växte då, det måste vara minst 50 år sedan, där växer den i alla fall inte nu.

Vi styr mot ett nytt ställe, inget som någon tipsat om, utan vi chansar på en plats som liknar platser längre hemifrån, där vi plockat den förr om åren. Och tänk, det blev napp. Till vår stora lycka stod tre små buskar och nästan lockade på oss. ”Här finns vi! Kom och ta våra fina, väldoftande blad!” Vi plockar bara de bästa, de i toppen av busken. De senast utslagna, små skira bladen.

Vi har tyckt oss märka en skillnad i slutresultat beroende på när bladen plockas. Bäst är de före midsommar, då snapsen får en fin aromatisk ton. Senare på säsongen brukar de lite grövre, murriga skogstonerna ta över.

40-50 blad går åt till 75 cl sprit. Vi föredrar Brännvin Special, eftersom den har lite lägre alkoholhalt. Det gör att eldigheten blir lite mindre och kryddningen istället accentueras på bästa sätt. Det här är en snaps som går ganska fort att göra. Det brukar räcka med tre till fyra dagar. Men, viktigt, smaka av den varje dag, känn hur den utvecklas och sila av bladen när den fått önskade karaktären.

Årets midsommarsnaps är vackert klar med en fin gröngul kulör. Ljusgrönt är också  färgen som dyker upp i tankarna när man provar. Det är daggfuktig morgon. Det är porlande bäck. Det är en grön, frisk skog, mossa och rävsvansar. Och så lite sötaktigt, nysågat virke och kåda. I smaken anas ett uns mintkarameller i starten, sedan kommer de gröna, fräscha tonerna och avslutningen blir grön mossa.

Pors är en riktig klassiker som är mycket användbar. En allroundsnaps skulle vi vilja säga. Den passar till matjesillen och minst lika bra till Jansson, köttbullar och prinskorv. Och varför inte en liten en till jordgubbarna med vispgrädde och lite limezest?

Glad midsommar till er alla!

En tanke på “Pors – Midsommarsnaps 2013”

Kommentarer inaktiverade.