En matjessill utöver det vanliga

Årets midsommar kommer att bli ihågkommen för matjessillen. Visserligen äter vi alltid matjessill till midsommar. Vi som alla andra västkustbor. Men den här sillen var verkligen något utöver det vanliga.

Ett impulsköp på förmiddagen när fiskbilen passerades. Hade aldrig hört talas om det norska namnet tidigare. Norröna stod det på burken och det skulle vara något speciellt. Och filéerna såg verkligen stora och fina ut. Hade ju egentligen redan köpt sill, men var bara tvungen att köpa några stycken för att testa.

De var lika goda som de såg ut. Lite fastare konsistens än den vanliga svenska. Fast, men ändå en saftig mjukhet. Kryddningen utsökt med en liten fin sötma.

Serverad på traditionellt vis med kokt färskpotatis, gräddfil och gräslök.

Årets midsommarsnaps, den klassiska porsen, passade utmärkt till. En nygjord sats av vårbrodden, midsommarsnapsen 2012, testades också. Utsökt i sig, men den lite söta kolatonen harmonierade inte riktigt med just den här sillens kryddning.

Tror nästan att det här var den godaste matjessillen vi någonsin smakat. Och en snabb sökning på nätet visade att vi tydligen inte var ensamma om det omdömet. Matjessillarnas matjessill kan väl det hela sammanfattas som.

Det bestående matminnet från midsommar 2013 blir alltså Norröna, en matjessill utöver det vanliga.

Annons