Pàssaros – om fåglar små…

Fåglar är det på etiketten. I alla fall en fågel plus ett par mycket långa, vingliga fågelben. Inte för jag brukar falla för etiketter, bryr mig betydligt mycket mer om innehållet, men den här var verkligen söt. Fåglar översatt till portugisiska blir pàssaros. Och Pàssaros, det är just det som vinet heter. Fast vi skulle också kunna säga att ”det passar oss”.

Det här är ett enkelt, men läckert tilltalande och fantastiskt prisvärt vin.  Nästan som trolleri kan man tycka. Att det är så bra. Men eftersom det är den hyllade vinmakaren och konsulten Anselmo Mendes som hållit i trollstaven så är det kanske inte så konstigt. Superlativen brukar hagla om denne man som har DOC Vinho Verde som hemmabas. Nominerad två gånger till årets vinmakare i Portugal och 2010 utsedd till årets vinproducent av den portugisiska vintidskriften Revista del Vinhos.

Det fräscha, lite lätt spritsiga Vinho Verde kommer från Minho i Portugals nordvästra hörn. En region med en lång historia. Man talar om att det var här Portugals vagga stod en gång i tiden.

I denna gröna trädgård odlas druvor överallt. Var i världen annars hittar man vinrakor som ”staket” mellan tomter? Ett resultat av Salazars försök att begränsa den privata företagsamheten på 1930-talet. Företagssamheten överlevde. När 2000-talet tog sin början beräknades vingårdsarealen till nästa 60.000 ha och antalet vingårdar till över 100.000! Normalvingården är sålunda inte större än vad som får plats på bakgården. Pergolauppbindningen är fortfarande vanlig även om större odlare numera planterar om med andra uppbindningssystem som tillåter mekanisk hjälp i vingårdsarbetet.

Anselmo Mendes är speciellt känd för sina fina endruveviner på Alvarino. De bästa har namnet på de mindre distrikten Monção och Melgaço på etiketten. Här hemma brukar Contacto Alvarinho finnas i sortimentet.

Besöker så Anselmo Mendes hemsida för att läsa direkt från källan om vårt fågelvin. Lite förvånad blir jag när jag bara hittar två andra Pàssaros-viner (ett på Loureiro och ett på blandningen Alvarinho och Trajadura) i tjusiga flute-buteljer. Kan ”vår” Pàssaros vara en specialblandning för just den svenska marknaden?

”Vår svenska” Pàssaros är gjord av 40% Loureiro, 40% Avesso och 20% Alvarinho. Traditionella druvor till en Vinho Verde. Vi har ju lärt känna Alvarinho lite närmare på senare tid. Speciellt från trendiga flaskor med spanska Albariño och Rìas Baixas på etiketten. (Minnesregel – para ihop B respektive V, så hamnar du rätt med druva och land/distrikt: AlBariño från Rìas Baixas och AlVarino från Vinho Verde.)

Loureiro och Avesso då, vad är det för druvor? Ja, Avesso betyder vända eller omvänd på portugisiska. Kanske för att den till skillnad från övriga Vinho Verde-druvor bidrar med högre alkohol och mer kropp. Namnet på kvalitetsdruvan Loureiro är också ett portugisiskt ord. Det betyder faktiskt lagerblad. Den aromatiska doften på Loureiro-druvorna påminner tydligen om den från lagerblad och lagerbuskens blommor. (Vi får väl åka dit i skördetider och kontrollera om det stämmer!)

Vad hittar vi då i provningsnoteringarna om dagens söta fåglar, vår Pàssaros? Jo där står; fräscht fruktig doft med lätta toner av citrus, gröna äpplen och aprikos. Torr, lätt, med aningen kittlande spritsighet i gommen, relativt frisk syra och angenämt låg alkohol. Lite blygt återhållen med fruktig karaktär av gröna äpplen, fräsch citrus och viss mineralitet. Hygglig längd med en lite kvardröjande fruktsötma. Ett enkelt men uttrycksfullt och tilltalande vin.

Vi gör en saltomotal i luften och kvittrar glatt när vi häller upp ett väl kylt glas till våra räkor. (Jo, det här fungerar faktiskt till räkorna. Det är få viner som gör det, vanligtvis brukar vi rekommendera en Muscadet). Och vi forsätter kvittra hela vägen till bolaget när vi ska fylla på förrådet. För det här är mycket prisvärt.

Annonser