Hur smakar vinet? Bra, bättre, bäst?

Du sitter tillsammans med dina vänner runt matbordet. Äter och dricker gott. Samtalet löper lätt. Det diskuteras friskt runt bordet, om allt och alla och framför allt om vin och mat. Glasen höjs. Det skrattas och skålas. Stämningen är på topp. Vinet doftar och smakar bara så gott. Ett riktigt bra vin.

Nästa gång på bolaget, vinet du bjöds på ska inhandlas. Det var ju så bra och samtidigt inte speciellt dyrt. Visserligen ska det bli middag i all ensamhet på kvällen, men eftersom det varit en jobbig dag vill du pigga upp dig med ett litet glas vin till maten. Väl hemma, maten tillagad och buteljen uppkorkad. Du slår dig ner, häller upp ett glas, doftar och smakar. Rynkar förvånat på pannan. Det här var ju inte alls så gott som du kom ihåg det. Vad har hänt?

Har du varit med om det? Den första tanken brukar vara att det är något fel på vinet. Eller åtminstone någon flaskvariation och du fått en butelj ur en mindre lyckad sändning. Men det behöver inte alls vara på det sättet. Den kan faktiskt bero på dig själv. Eller rättare sagt på stämningen.

Den här veckan har det varit vinkonferens ”down under”. På The Australian Wine Industry Technical Conference har Charles Spence, professor i experimentell psykologi, från Universitetet i Oxford presenterat forskningsresultat om hur vi uppfattar vinets smak och doft.

Genom praktiska experiment har professor Spence visat att ett och samma vin kan dofta och smaka olika. Det beror dels på i vilken situation man befinner sig i när man smakar på det, men även vilken stämning man befinner sig i.

Vårt humör påverkar helt enkelt smak- och doftsinnena rent kemiskt. Gott humör innebär att vinet och maten uppfattas mer positivt. Alltså kan en trevlig, social situation göra vinet ”bättre”.

Också vinets färg, belysning i rummet, musik och andra miljöfaktorer kan påverka upplevelsen. Liksom priset på vinet och hur tung flaskan är. Ju tyngre, desto bättre vin verkar vi tro.

Så tillbaka till den ensamma middagen. Och till vinet som inte var så bra som du kom ihåg det från den trevliga tillställningen med vännerna. Inte alls konstigt alltså. Olika sinnesstämningar, olika vinupplevelser.

Källa: ”Experts at Wine Industry Technical Conference sheds new light on tastes”, Tony Love, The Telegraph, 16 juli 2013.