Favorita Vermentino

Sommartider, vitvinstider. Vi lämnar vår nya vän Insolia och tar ett skutt norrut från Sicilien. Landar på Sardiniens sydspets Sulcis. Dags att upptäcka ännu en härligt karaktärsfull italiensk grön druva – Vermentino.

Sardinien. Vackra vita sandstränder, dramatiska klippor och Medelhavets blågröna vatten. Och på Medelhavets nästa största ö finns naturligtvis också vinodlingar. Den blå Cannonau som vi känner mer som Grenache, flera olika lokala sorter, och så Vermentino. Vermentino di Gallura, alltså Vermentino från nordspetsen Gallura, har den högsta kvalitetsklassen DOCG. Vi upptäcker istället ett synnerligen välsmakande exemplar med beteckningen Vermentino di Sardegna DOC.

Vinet i glasen kommer från Cantina Mesa. Grundat så sent som 2004 av den i Italien välkände reklammannen Gavino Sannas. Sanna har satsat stort på sin hemö. Stora odlingar och ett nybyggt vineri. Gnistrande och modernt, designat i minimalistisk stil.  Vit betong, svart sten och glas. Gravitation och blänkande ståltankar på rad. En fasad täckt av svartvita abstrakta mönster som går igen på vinernas etiketter. Många olika viner, däribland Primo Bianco Vermentino. Kalljäst med en kortare ståltanksuppfostran.

Noteringsboken sväller över av aromatiska färgade anteckningar om den provade 2012:an. Tankarna drar åt orienten och noteringarna avslutas med orden ”uttrycksfullt som tusen och en natt”. Här finns honungsmelon, litchie, mysk och torkade örter. Liljekonvaljer och vita liljor. Smaken är aromatiskt kryddig med bra mineralitet och tunga kryddiga blommor. Det är tjockt i munnen, relativt fylligt. Den lilla fruktsötman slingrar sig igenom den fina, friska syran. Det smakar länge. Kryddigt, torkade aprikoser, en känsla av våt sten i munnen. Och det smakar gott av den härliga kombon mellan tung fyllig kryddighet och frisk syra. Ett vin med stolt karaktär. Vill ha mer.

Italien har inte ensamrätt på denna läckra skapelse. De största odlingarna finns i södra Frankrike. Stora förresten, det är bara ungefär 3500 ha. Italien ståtar med ca 3000 ha. Vad är det jämfört med till exempel Chardonnays dryga 44000 ha bara i Frankrike?

Vermentio. Foto: VIVC.
Vermentino. Foto: VIVC.

Inte hört talas om fransk Vermentino? Inte så konstigt. Rolle kallas den där. Ja, som vanligt har kär druva många namn. Det räcker nog att vi kan de fyra vanligaste. I Italien används namnet Vermentino inte bara på Sardinien utan också på Korsika och i Toscana. Ligurien använder både namnet Vermentino och Pigato. Och i Piemento, där kallas den Favorita.

Favorita, alltså favoriten, odlas i både Alba och Roero i Piemento. Den har faktiskt gamla anor i det här området. Omnämnd redan 1676 i greven av Roeros källarböcker.

Namnet Favorita tros den ha fått när den blev favoriten för odling av bordsdruvor i Roero. Idag favoriserar man istället Arneis i Roero och som bordsdruva används den knappast längre.

På Sardinien i var mans/kvinnas glas. I Sverige får vi ha framförhållning om vi ska njuta en Vermentino från Sardinien. Jag söker på Sardinien och Vermentino och får tre träffar. Alla under hundralappen. Alla i beställningssortimentet. Den aromatiska karaktären gör att Vermentino nog aldrig blir de mångas älsklingsvin, men det kvalar med lätthet in på min favoritlista över ljuva viner.

2 reaktioner till “Favorita Vermentino”

 1. Hej Anna

  Bra och intressant om Sardinien. Bara en liten rättning; cannonau är detsamma som grenache (Frankrike) och granacha (Spanien).

  Ha det gott.

  Mats

  Gilla

  1. Hej Mats,

   Ja, du har ju alldeles rätt! Har korrigerat. Tack för påpekandet, det uppskattas!

   Sommarhälsningar,
   Anna

   Gilla

Kommentarer inaktiverade.