Häggmispelsnaps

I år tog det precis tre veckor för häggmispelsnapsen att mogna fram till perfekt färg, doft och smak. Vi kan direkt efter buteljering konstatera att 2013 kommer gå till historien som en exceptionellt bra årgång.

Råvaran är bären från den mycket vanliga trädgårdsbusken är Amalanchier canadensis. Häggmispel säger vi på svenska. Den blommar på våren med en fantastisk sky av små vita blommor. På hösten förvandlas bladverket på den höga busken till en färgexplosion i gult, orange och rött.

Det är i mitten/slutet av juli som de initierade snapskryddarna börjar hålla utkik. Det är då de små blåsvarta bären brukar vara mogna. Få vet om att de är ätliga och ännu färre vet att man kan göra underbar snaps på dem. En läcker hemlighet.

Häggmispelbusken.
Häggmispelbusken.

Ca 4 dl bär går åt till en hel flaska Brännvin Special. Enklast att använda en glaskonserveringsburk under tillverkningen.

Nyskördade häggmispelbär av god kvalitet.

Efter två veckor i mörker är det dags att börja kolla utvecklingen; färg, doft, smak. I år tog det alltså tre veckor tills den var klar.

Dags att sila upp snapsen.
Dags att sila upp snapsen.

Häggmispeln ger en vackert rödbrun färg. Doft och smak är fruktig av söta mörka bär, där finns också gott om körsbärskärna och mandelkubb. Snapsen blir mjuk och rund med en lång, fruktig och kärning eftersmak.

2013 års häggmispelsnaps. En exceptionellt bra årgång.
2013 års häggmispelsnaps. En exceptionellt bra årgång.

Häggmispeln passar utmärkt till kötträtterna på smörgåsbordet. Lika god efter maten som en mild digestif eller istället för likör, men njut allena utan kaffe till. Mandelskorpor eller en mazarinkaka med fin bittermandelsmak ett däremot ett gott sällskap.