Bordeaux-dekantering ???

Ska man dekantera ett vin eller inte? Där finns det delade meningar. Men det var inte den frågan jag tänkte avhandla, utan ett nytt begrepp som nyligen korsade min väg. Bordeaux-dekantering. Vad är då detta? Dekanterar man på ett speciellt sätt i Bordeaux?

Det var i Tyler Colmans artikel ”The Science of Decanting” på Wine Searcher som begreppet flöt upp. En New York-sommelier, Erin Scala, intervjuas och förklarar att hon ofta dekanterar vin som finns till försäljning per glas med metoden känd som ”Bordeaux decanting”. Ett begrepp som enligt artikelförfattaren inte verkar vara allmänt känt i Bordeaux, även om Peter M.F. Sichel, f.d. ägare till Ch. Fourcas Hosten i Listrac, bekräftar tillvägagångssättet.

Bordeaux-dekantering innebär enligt artikeln att man häller över vinet från flaskan till en karaff. Sköljer ur vinflaskan för att bli av med eventuell kvarvarande fällning. Och till sist häller tillbaka vinet i flaskan.

Låter tillvägagångssättet bekant? Jovisst gör det det, men under helt annat namn, nämligen dubbeldekantering. Ett praktiskt och inte helt ovanligt sätt att dekantera.

Och medan det är lätt att få träff på begreppet dubbeldekantering (eller double decanting) på Google, så lyckas jag få fram så mycket mer om Bordeaux-dekantering (eller Bordeaux decanting) än den refererade artikeln.

Att dubbeldekantering ofta används i Bordeaux är känt. Det förekommer när många gäster ska serveras och/eller man vill marknadsföra slottet genom att exponera namnet på etiketten. Steven Spurrier har beskrivet tillvägagångssättet i inlägget ”Go with the flow” på Decanters hemsida.

Kan det vara så att begreppet Bordeaux-dekantering är uppfunnet av Ms Scala själv? Eller har Mr Colman helt enkelt missuppfattat Ms Scala?

För tydlighetens skull är det nog enklast att fortsätta kalla proceduren dubbeldekantering. Eller finns det avvikande mening? Är det någon i läsekretsen som stött på eller använder begreppet Bordeaux-dekantering?

Dekantera eller inte dekantera?