Roséskimmer från nunnornas stenar

VildvinRed_20130907_700pFastän vildvinet gått över i rött och lavendeln blommat ut vägrar sommaren att lämna oss. Blå himmel, lugnt hav och härlig värme lockar till sena kvällar, lättare mat och ett glas rosé. Château Mourgues du Grès har, som varje sommar, glatt oss med sina fina roséviner. Det här är rosa skimmer med kvalitet.

De senaste åren har det landat en blandlåda i källaren om våren. Som sedan fått ett års vila i lugn och ro innan första flaskan öppnats. Visserligen får vi rådet att redan inköpsåret njuta av den lätta Fleur d’Eglantine, en cuvée av Mourvèdre, Carignan, Grenache och en skvätt Syrah. Men 2011:an har varit underbart fruktig och läcker med sina röda bär även året efter. Vi njuter den gärna till en lättare sallad.

Capitelles de Mourgues och Les Gales Rosés kan enligt producenten sparas upp till två år och vi håller med. Det förstnämnda vinet har en stomme av fatjäst och fatlagrad Mourvèdre som blandats med Syrah och Grenache, medan det andra är gjord av enbart Syrah och Grenache. Bägge representerar den lite kraftfullare stilen av rosé och vi serverar dem gärna till något från grillen, fisk eller ljust kött, med tillbehör som matchar upp vinernas fräscha syra.

MourgesDuGresRose_20130907_400_f

Vinerna kommer från en liten egendom i Costière de Nîmes, strax söder om Tavel i södra Frankrike. Costière de Nîmes fick sin AOP-status 1986 och sitt nuvarande namn 1989. Så sent som 2004 hände något så ovanligt som att distriktet bytte regiontillhörighet. På odlarnas begäran flyttades det från Languedoc till Rhône. Ja, flyttades och flyttades, marken ligger ju där den ligger, men gränsdragningen ändrades alltså.

Château Mourgues du Grès är en familjeegendom som drivs av François och Anne Collard. Man producerar inte bara rosé utan även vitt och rött. Och det är faktiskt 20-årsjubileum för François i år. Efter att ha återvänt till familjens gård, med erfarenhet från bland annat Château Lafite-Rotschild, buteljerade han 1993 sitt första vin på gården. Då var det rött. Sortimentet har därefter utökats med rosé och vitt.

Hur kommer nunnorna in det hela då? Jo, före den franska revolutionen tillhörde marken ett nunnekloster. Detta, tillsammans med att jordarna är fulla av stora runda stenar, avspeglar sig i egendomens namn. I Provence kallas nämligen nunnor för ”mourgues” och runda stenar för ”grès”. Mourgues du Grès, nunnorna från de steniga jordarna.

MourguesDuGresRose_20130531_500p

Seglen drar förbi på sjön, termometern står på nästan 23 grader fastän eftermiddagen är sen. Det blir en fin kväll, ikväll också. Dags för ett glas rosé.

Annons