Gott nu – en Chablis & en Bordeaux

Då och då slinker det ner några flaskor i källaren. Inte med något superallvarligt vinsamlande för ögonen, utan snarare som ett sparande på lättsamt ekorrvis för framtida goda stunder. Både enklare och finare vinare kan ju bjuda på så mycket mer efter några års vila. Nyligen bjöd två viner, en Chablis och en Bordeaux, på sådana goda stunder.

Jean-Marie Brocards Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2006 har vilat sedan 2008 och är nu härligt mogen med frisk avrundad syra. Här finns en smörighet i doften tillsammans med mogna frukter, gula äpplen och gula plommon, samt en lätt rökig ton som för tankarna till flinta. Smaken är smörig med friska bokna gula äpplen. Fin längd med smörkola och grapesvans. Stor doft och en go’ tyngd i munnen med alla rätta drag på plats. Just sådär bra som en Montée de Tonnerre brukar vara. Mums.

 

Château Reysson Reserve du Château 2005 är också gott nu. En Haut-Médoc, Cru Bourgeois Supérieur, inhandlad på basis av BLM-strategin. Fick goda betyg när den lanserades 2009. ”Vin med extra dimensioner av högklassig årgång” skrev bland annat Munskänken. Och detta till ett för Bordeaux sympatiskt pris. 50% Cabernet Sauvignon och 50% Merlot. Ett antal flaskor inhandlades och noteringen konsumtion 2013-2017 gjordes. Nu öppnades den första. Och, ja, det var väldigt gott nu.

Tät, mörk färg. Stor utvecklad doft med fruktighet och fatkaraktär, viss rökighet. Mörka bär, mogna plommon och animaliska toner. Fylligt med frisk syra och markerade sammetstanniner. Nyanserad smak med fatkaraktär; kaffe, rök och kola. Fruktighet med svarta vinbär, plommon och rotfrukter. Lång eftersmak med fat, kaffe och svarta vinbär.  Helgjutet, stramt och tätt, koncentrerat med utmärkt balans. Ett vin som visar var Bordeaux-skåpet ska stå! I början av ”godast-perioden”. Ja, det här är urläckert och typiskt Bx-igt. Kan nog inte hålla fingrarna borta så länge från de andra flaskorna i källaren.