Korkade nyheter

Det doftar som i en unken, fuktig källare, gärna kryddad med lite gamla tidningar och trasmattor som riktigt dragit åt sig fukten. Eller svampig och fuktig wellpapp. Vanliga beskrivningar på korkskadat vin. Och när känner jag det, ja då har jag svårt att överhuvudtaget uppfatta några andra dofter. Det känns som om odören lägger sig som en gammal fuktig filt över de andra dofterna och fullkomligt kväver dem.

Som många känner till, är det kemiska ämnet 2,4,6-trikloranisol inblandat i uppkomsten av odören. Eller TCA som ämnet oftast förkortas. Det är dock inte bara naturkorkar är boven i dramat, det finns även andra källor. Men det var inte det jag tänkte gå in på. Utan istället senaste rönen från forskningen om TCA, där några japanska forskare tror sig ha kommit en uppseendeväckande förklaring på spåren.

Det visar sig att den där filtliknelsen kanske inte är så tokig. Det forskarna har kommit fram till är nämligen att TCA-molekyler inte ger upphov till en specifik, externt tillförd lukt. Ämnet stimulerar nämligen inga enskilda receptorer i luktcellerna. Istället verkar TCA blockera funktionen hos viktiga kanaler (CNG, cyclic nucleotide-gated channels) i receptorerna. Vilket får till följd att de totala doftintrycken minskar.

Upplevelsen av dålig lukt verkar istället vara en skapelse av vår hjärna.  Den ”tror” bara att det luktar dåligt, när det i själva verket tycks bero på att de ordinarie luktintrycken minskar.

TCA är inte det enda kända ämnet som reducerar luktintryck. Andra ämnen används inom parfymindustrin. Men TCA verkar ha en betydligt starkare effekt än dessa.

Forskarna undersökte också förekomsten av TCA i andra livsmedel. Det visade sig att dessa fanns i en rad olika produkter. Det fanns till exempel hög koncentration av TCA i bananskal, jordnötter och öl. Man hittade också TCA i produkter som normalt inte ska innehålla ämnet, men då bara när produkterna av specialister bedömts vara av låg kvalitet (brist på doft eller obehaglig doft). I den senare gruppen av livsmedel fanns bland annat vatten, whiskey, äpplen, russin och räkor.

Intressant. Och en förklaring till fuktiga filten. Men inte alltid den stackars korkens fel.

Inte alls bara ditt fel.
Inte alls bara ditt fel.

Källa: Takeuchi, Kato & Kurahashi (2013), ”2,4,6-Trichloroanisole is a potent suppressor of olfactory signal transduction”, Proceedings of the National Academy of Sciences. www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1300764110

2 reaktioner till “Korkade nyheter”

 1. Intressant att det ”egentligen” inte luktar! Men är det inte ändå korken som ger upphov till TCA-förekomsten, eller finns den liksom naturligt i vinet?

  Gilla

  1. Jo, korken är den vanligaste källan till TCA. Vinet kan dock även förorenas av TCA från trä rengjort med klorprodukter redan i vinkällaren. Skulle dock tro att detta är ovanligt idag eftersom problemet är känt och man använder andra rengöringsmedel istället.
   Hälsningar
   Anna

   Gilla

Kommentarer inaktiverade.