Loire på 6 dagar

Vår första vinresa i Loire är snart till ända. När vi var här för mer än 25 år sedan var det slott vi tittade på. Den här gången har siktet varit inställt på vinrankor, vinproducenter och vinflaskor. Vin för hela slanten alltså.

Hur gör man då Loire på sex dagar? Omöjligt. En så stor region, stora avstånd och mångfald. Valet blev att göra några nedslag för att upptäcka lite översiktligt. Se vad vi gillar och veta mer för kommande resor.

Vi började vid Atlantkusten och Muscadet Sèvre et Maine. Vinet vi föredrar till de pinfärska västkustska räkorna. Besök på Château Briacé och Château du Cleray. Här var skörden i stort sett klar. 

image
Muscadet

Färden gick därifrån ett stycke österut. I Savennières, på skördens första dag, gick vi runt i sommarvarma vingårdar och provade ljuvliga unga och äldre Chenin Blanc på Domaine aux Moines.

Därefter några besök med Cabernet Franc i fokus. Hos Serge &Bruno Sourdais i Cravant-Les-Coteaux, Château Yvonne i Parnay och Domaine Wilfred Rousse i Savigny-en-Veron. Parnay hör till Saumur, de andra två till Chinon. Här var skörden precis på gång/startad.

Ett skutt vidare och vi landade i Touraine, närmare bestämt i Vouvray. Åter Chenin Blanc alltså. Ett besök hos Domaine Huet. Elegant i olika form: petillant, cremant, torrt, halvtomt och sött.

Ett snabbesök på Domaine Le Rocher des Violettes i Ambois resulterade i en låda Côt (Malbec) från gamla stockar. Oprovad eftersom ägaren/vinmakaren Xavier Weisskopf var ute i skörden. (Tack till Lessrof för tipset! )

Sista Loirestoppet blev Sancerre. Hos Domaine Henri Bourgeois i Chavignol var man mitt i skörden och vi fick se både Sauvignon Blanc och Pinot Noir anlända till vineriet. Här blev vi speciellt förtjusta i de lätt fatade vita.

image
Sancerre

Idag säger vi adjö till Loire och styr mot Chardonnay-land. Första stopp Chablis sedan Champagne.

PS. Mer om respektive besök kommer efter hemkomst.

2 reaktioner till “Loire på 6 dagar”

 1. Låter som en härlig tripp! Visst var det kul att prova flera årgångar chenin blanc på Domaine aux Moines. Rimliga priser även på de äldre tyckte vi för 1,5 år sedan. Var ni hos Joly också?

  Gilla

  1. Domaine aux Moines var vårt enda besök i Savennières, och ett mycket trevligt sådant på deras första skördedag. Härligt att vandra runt i vingårdarna i sommarvärmen. Roligt att höra att ni också varit där!
   Vi älskade verligen deras viner, både nya och gamla årgångar. Faller lätt för den fina saffranstonen i de äldre. Och priserna var fortfarande angenäma. Tyvärr måste man ju dock ransonera det begränsade utrymmet i bilen.

   Gilla

Kommentarer inaktiverade.