Franska minnen i en stor hög

Åter hemma efter höstens vinsemester i Frankrike. Efter att ha följt Loirefloden österut, tog vi ett skutt från Sancerre över till Chablis och därefter vidare till Champagne, innan det var dags att ratta längre norrut, hem till Sverige.

Chablis var den här gången ett riktigt kort stopp. Men som vi vet är inte kvantitet och kvalitet samma sak. Det blev en eftermiddag av mycket hög kvalitet för den vetgirige vinälskaren.

La Chablisienne
La Chablisienne

På La Chablisienne fick vi nämligen förmånen att under några timmar lära oss mer om Chablis olika ansikten under inspirerande ledning av kooperativets vinambassadör Hervé Tucki. Viner, lika i form av klass och årgång, men ändå så olika, trots att kimmeridge var den gemensamma nämnaren. Mycket intressant!

Även i Champagne har vi varit tidigare, men den här gången hade vi tid att köra runt i de olika delarna och se närmare på byar och vingårdar. I Hautvillers slank vi in på den kombinerade butiken och vinbaren Au 36. Rekommenderas. Och vi hann även ett snabbt besök på Vilmart i Rilly-la-Montagne för att fylla på förrådet.

Riktigt bra och trevliga besök hade vi hos tre små producenter; Pertois Moriset i Le Mesnil, Moussé & Fils i Cuisles och Coulon Père & Fils i Ville-Dommange. Här görs det champagne som vi gillar, både unga och åldrade skönheter.

Byn Cuisles i Vallée de la Marne
Byn Cuisles i Vallée de la Marne

Så hur sammanfattar man en resa i vinland? 1787 foton. 508 mil i bil. 14 dagars semester. 13 producentbesök med ”degustation”. 1 stor hög med vinkartonger…

Nja, siffror i all ära. Det vi kommer minnas mest är alla möten med människor. Naturligtvis har de som skett över ett glas vin med fantastiska vinmänniskor en speciell plats i våra hjärtan. Men tätt efter kommer alla andra vänliga, trevliga, hjälpsamma fransmän och fransyskor vi mött på vår resa. Där vi bott, ätit, handlat, sett oss omkring eller bara behövt en vägledning.

Fast den där ettan i uppräkningen ovan spelar förstås en speciell roll. Genom vinerna i den stora högen kommer vi kunna återuppleva alla intryck. Och, inte minst viktigt, dela med oss till våra vinvänner på hemmaplan. Franska minnen, många år framåt.

PS. Fylligare blogposter om respektive besök kommer senare.