Muscadet – en tur i räkans tecken

Räkor_131023

Väskustsk pinfärsk räka, det är något speciellt det. Fångad, kokad med rätta saltmängden och snabbt kyld (det sistnämnda, det är viktigt det). Och inte långt efter koket landad i hamn, hemburen och uppäten. Då äter vi helst räkan som den är i ensamt majestät. På sin höjd tillsammans med en brödbit täckt av ett tunt lager hemgjord majonäs. Mer behövs inte. Förutom något i glaset då.

Muscadet har med tiden blivit ett av de få viner vi tycker passar riktigt bra till den salta räkan när den serveras naturell, utan avledande tillbehör. Passar bra till? Ja, det är väl lite av en underdrift. Vi ska väl snarare säga att kombinationen sitter som en smäck. Att Muscadeten dessutom är en ypperlig följeslagare till musslorna och ostronen, och även fungerar till de andra havskrypen; krabba, havskräfta och hummer, det minskar ju inte precis vårt intresse för detta vin.

Melon de Bourgogne, så heter druvan bakom Muscadet-vinet (skrivit om tidigare här). Ja, den kallas ju också Muscadet. Alltså samma namn som ursprunget AOP Muscadet och det mindre AOP Muscadet Sèvre-et-Maine. Det senare i den gyllene triangeln runt floderna Sèvre och Maine och med tillägget ”sur lie” i de fall vinet vilat på jästfällningen. Fler druvor odlas i området, men det var Melon vi var intresserade av. Hur ser vingårdarna ut här i räkvinets hemtrakter?

Så när tillfället kom att dra iväg till Frankrike under några höstdagar väcktes tanken att besöka vinets uppväxtplats. Visserligen är det långt, ca 200 mil till huvudorten Nantes nästan vid Atlantkusten. Men, men, några mil mer eller mindre, vad gör det? När vi dessutom upptäckte att det pågick något slags vinarrangemang helgen vi skulle komma ner, då var saken avgjord. Vi skulle börja vår resa i Muscadet och sedan följa Loirefloden österut.

Inte Loire, men väl bifloden Sèvre där den flyter förbi Vertou, en förort till Nantes.
Inte Loire, men väl bifloden Sèvre där den flyter förbi Vertou, en förort till Nantes.

Les Muscadétours, så hette evenemanget, som i år genomfördes för andra gången efter premiären 2012. Det handlade inte bara om vin utan inkluderade även olika kulturella begivenheter. Aktiviteterna pågick fredag till söndag 4-6 oktober, men vår tidplan medgav ankomst först lördag kväll. Vad gjorde väl det tyckte vi? Vi hade ju hela söndagen. Dock visade det sig att utbudet av aktiviteter inte var lika stort den här dagen. Söndag är söndag, en ledig dag.

Maison du Muscadet i Vallet. Inga öppna dörrar denna söndag.
Maison du Muscadet i Vallet. Inga öppna dörrar denna söndag.

Ett par besök fanns i alla fall på programmet för vår tour i räkans tecken. Château de Briacé, som inte bara är en vingård utan också en stor skola, samt det i Sverige välkända Château Cléray.

Alltså, vi damp ner i Vertou, strax utanför Nantes, sen eftermiddag lördagen den 5 oktober. Och sedan var det dags att börja utforska vinlandet Muscadet Sèvre-et-Maine…

Vingårdar i Muscadet Sèvre-et-Maine.
Vingårdar i Muscadet Sèvre-et-Maine.
Annonser