Den där spanska druvan, Cabernet Franc, den bara växer och växer. Inte bara i vingårdarna i Loire, utan i också våra hjärtan. Vi gillar karaktären. Vi gillar de olika uttrycken, från olika terroirer och från olika vinmakare. Från lättare, fruktigare till elegant, finstämt över till kraftfullt, tanninrikt. Dragen av strama, ibland syrliga bär; röda och svarta vinbär, ett litet blåbär ibland. Och så tonerna som för tankarna till hö, nyslaget gräs eller örter.
Mellersta Loire har varit ”hemmaplan” för Cabernet Franc under århundraden. Länge trodde man att druvan ursprungligen kom från Bordeaux, där den planterade arealen också är dubbelt så stor som i Loire. I Bordeaux får Cabernet Franc dock endast spela tredje eller möjligtvis andrafiolen i blandningarna, medan den glänser i ensamt majestät i Loire. Ansedd som så typisk fransk. Inte konstigt att avslöjandet av druvans spanska ursprung blivit omtalat.

Jo, det spanska ursprunget ser faktiskt ut att vara helt klarlagt. En DNA-analys har återigen slått hål på gamla sanningar. Spanska Baskien verkar vara födelseorten, där de urgamla, inhemska – och för oss helt okända – sorterna Morenoa och Hondarribi Beltza är de som troligen kan stå som stolta föräldrar i födelseannonsen (Robinson et al, 2012).
Att Cabernet Franc i sin tur är förälder till flera internationellt kända avkomlingar är väl mer känt; Carmenère (ihop med den inte längre odlade Gros Cabernet), Merlot (tillsammans med den nästan utdöda Magdeleine Noire des Charentes) och framförallt Cabernet Sauvignon (i stolt par med Sauvignon Blanc).
Cabernet Franc kan ge stora viner på egen hand. Leta bland producenterna i de bästa Cabernet Franc-distrikten i Loire; Chinon, Bourgueil, S:t-Nicholas de Bourgueil och Saumur-Champigny. De vi provat under vår resa är goda exempel; Bruno och Serge Sourdais, Château Yvonne och Vigneron Wilfrid Rousse.
Vi har även smakat några utmärkta Cabernet Franc från den nya vinvärlden, även om de inte varit så vanligt förekommande i provningsportföljen. Raats Family Wines i Stellenbosch, Sydafrika, gör mycket bra Cabernet Franc. Ett par andra rara exempel är de nyligen provade Nichol respektive Burrowing Owl, båda från British Columbia, Kanada. Båda fina, men speciellt ”ugglan” föll oss väl på läppen.
Fler bra Cabernet Franc-viner och producenter eftersökes. Vad finns det att upptäcka – från gamla eller nya vinvärlden?
Jean-Michel Boursiquot, INRA, forskaren bakom upptäckten om släktskapet druvsorterna emellan skriver själv följande (mailsvar 2013-12-10).
”We only discovered that there are close and direct genetic relationships between Cabernet franc and these 2 varieties. However it’s not possible to affirm that both are seedlings of Cabernet franc or if one of them can be an ancestor and the other one a seedling and I’m not sure if one day it will be possible to say, because the other(s) parent(s) may have disapeared.”
Med andra ord så kan man inte avgöra huruvida Cabernet Franc är avkomma eller föräldrar till Morenoa respektive Hondarribi Beltza. Att dom är nära släkt – en generation ”upp eller ned” är klargjort men inte mer. Om Cabernet Franc skulle vara en avkomma så är detta något som indikerare en spansk (baskisk) härkomst, men om Cabernet Franc istället är en förälder så kan härkomsten likväl vara fransk.
GillaGilla
Det var verkligen roligt att du fick svar från Boursiquot! Intressant att läsa hans svar. Hoppas i alla fall att man, trots att han ej tror det, någon gång i framtiden kan få fram gåtans lösning.
Att Robinson et al pekar ut en härkomst från spanska Baskien som trolig, det måste väl då bero på att de lägger stor vikt vid den historiska källan rörande kyrkan i Roncevalles. Eller vad tror du?
GillaGilla
Vi läser samma bok men på olika sidor.
I min bok (Robinson, Harding, Vouillamoz – Wine Grapes, amerikansk utgåva) så står det ordagrant på sidan 190 ”Hondarribi Beltza, also called Txakoli or Chacolí, is in turn a likely progeny of Cabernet Franc (Boursiquot et al. 2009).
Dom sidor du hänvisar till visar på släktskapet men inte förhållandet (dvs vem som är ”förälder” och vem som är ”barn”).
Låter som man måste maila Boursiquot för en ”rättelse” kommentar…
Hur som helst så kan ju ändå Cabernet Franc komma från Baskien…
// Lars
GillaGilla
Läser jag Robinson rätt så står det att Hondarribi Beltza är en avkomma till Cabernet Franc, inte en förälder… ”likely progeny”… Härkomsten är med andra ord inte spansk…
Lars Jonsson
http://www.vininfo.nu
GillaGilla
Vi kanske läser olika böcker? Jag har Robinson, Harding och Vouillamoz ”Wine Grapes” från i fjol (amerikanska utgåvan). Där hänvisar de till att en förälder-avkomma relation är klarlagd mellan Cabernet Franc å ena sidan och Morenoa och Hondarribi Beltza å den andra, även om en viss osäkerhet fortfarande finns om de exakta relationerna (sid. 153 och 162) och säger att ”Cabernet Franc is undoubtedly one of the most important and ancient varieties in the Bordeaux region. However, recent genetic and historical studies point to the Spanish País Vasco (Basque Country) for its place of origin.”
Att det spanska ursprunget har blivit en snackis nu tror jag beror på att ämnet berördes på DWCC i Rioja i slutet av oktober.
GillaGilla
Le Macchiole Paleo Rosso är den bästa Cabernet Franc jag testat riktigt bra! Finns på atomwine.dk
De andra vinerna från producenten är också lysande bra!!
GillaGilla
Aha, från Bolgheri, Toscana alltså. Ja, när man läser beskrivningen av vinet börjar det verkligen att vattna sig i gommen. Tack för tipset!
GillaGilla