Hagelspåren i Vouvray

Andra generationens druvor på vinstockarna. Parkerad bil täckt av massor av märkliga bucklor. Sönderslagna små antika fönsterrutor på vårt bed & breakfast. Rassäkrad vinkällare hos Huet.  Vi är i Vouvray den 10 oktober och ser spåren.

Det har gått drygt tre månader sedan den förskräckliga hagelstormen drog in över Touraine den 17 juni. 10 korta minuter. Stor ödeläggelse. Knappt hälften av den totala vingårdsarealen drabbades med skador på mellan 5 och 80%. Några odlare kom att förlora hela sin skörd.

På Domaine Huet kunde man berätta om ett tapp på ca 50% på grund av hagelstormen, det värsta hagelovädret man drabbats av sedan 1971. ”Hagelkornen var stora som ägg,” sa Johan Le Calonnec. Smältvattnet orsakade dessutom skador i den utgrävda källaren och man var tvungen att inkalla experter för att rassäkra taket inne i berget.

 

Värst var naturligtvis att vinrankorna for mycket illa. Avslagna grenar och druvkart, skador på barken. På bilder tagna direkt efter ovädret ser det ut som någon illasinnad beskärningsmaskin gått bärsärkagång. Som tur var innebar det goda vädret under augusti och september att stockarna kunnat återhämta sig och att skadorna endast i mindre grad kommer påverka på nästa års skörd.

Chenin Blanc
Chenin Blanc i Vouvray

På vinstockarna ute i fälten kunde vi själva se en del av effekterna; förutom de fina, mogna druvklasarna fanns även småklasar med gröna omogna druvor. Resultatet av att vinrankan själv försökt kompensera för förlorade druvor genom ny blomning och druvsättning. ”Andra generationens” druvor dömda till att ruttna bort eftersom de inte hinner mogna fram i tid för att hamn i en jästank.

I Vouvray stod Domaine Huet på vårt program. Huet, med biodynamisk odling, gör mousserande, torra, halvtorra och ”moulleux” på Chenin Blanc. Mer om det i nästa post.

Vouvray
Vouvray
Annonser