Côt i violett

Ibland händer det osannolika. Där var vi i Vouvray och hade checkat in på vårt bed & breakfast. Kollade lite mail och kvitter innan det är dags att gå ut för middag. Då dök följande utrop upp i flödet:

Klickade in på lessrofs blog och kunde läsa om ett vin som gjordes bara ett stenkast bort! Nåväl, ett rejält stenkast. Producenten Le Rocher des Violettes källare fanns i Amboise, drygt 1,5 mil öster om Vouvray. Dit som vi ändå tänkt att åka dagen därpå, efter vårt besök på Domaine Huet.

Men det var nog druvan som tilldrog mest intresse. Vinet var gjort på Côt, alltså Malbec. Inte var dag man springer på sådana viner från Loire. Och speciellt inte gjort på druvor som kommer från riktigt gamla vinstockar, mellan 65 till 120 år. Tänk 120 år – alltså planterade på 1800-talet!

Sagt och gjort, nästa dag var vi i Amboise. Efter en god lunch på ett kondis mitt i stan, letade vi oss fram till Le Rocher des Violettes kalkstensgrotta, bara en kort bit från floden. Det såg lite ödsligt ut. Var det ingen där? Vi hade ju inte föranmält vårt besök och skörden pågick för fullt i området. Då dök en ung kille fram bakom vintunnorna.

Nej, det var inte ägaren och tillika vinmakaren Xavier Weisskopf vi hade framför oss. Xavier var mycket riktigt ute i vinfälten. Och det var verkligen hektiskt, fullt upp med skörden. Någon degustation var det inte att tänka på. Men skulle vi kunna få köpa? Plattan med skärmdumpen förevisades. Det var Côt Vielles Vignes vi var intresserade av. Telefonsamtal till Xavier för att kolla. Jovisst, det gick bra. En låda byte ägare och vi drog oss nöjda tillbaka. Visserligen oprovat, men vi hade ju en tillförlitlig rekommendation att gå på, även om det nu var en årgång senare. 2012:or låg i vår låda.

Tillbaka i nutid, hemma igen. Läste på lite mer om vinet.  Inte bara riktigt gamla vinstockar, låg avkastning (25 hl/ha), ekologisk odling och en liten vingårdslott på bara 1 ha. Tillverkningsmetoden fångade intresset; kolsyrejäsning. Alltså hela druvklasar i tanken som får genomgå maceration carbonique innan den ordinarie alkoholjäsningen med syfte att ta tillvara på de fruktiga och bäriga aromerna. (Hm, varför denna metod? Hade varit intressant att diskutera.) Därefter 6 månader på gamla fat, i detta fall använda två gånger tidigare.

Dags att prova. Men med tanke på vad lessrof skrev, att 2011 kändes extremt ungdomlig, så borde 2012:an bara vara en bebis. Alltså dekantering och några timmar i karaff innan provsmakning. Och visst var vinet mycket ungt, men öppnade upp sig och utvecklades fint i glasen under kvällen.

Le Rocher des Violettes, Côt Vielles Vignes, 2012, AOC Touraine.
Halvtät med rödblå färg. Ung doft med mörk frukt, fat, stalliga drag och därtill en oväntad apelsinklyfta. Under kvällen växer de mörka blå bären och en liten gräsig ton tittar fram. Drygt medelfylligt med relativt frisk syra och markerade men avrundade tanniner. Bra eftersmak dominerad av fruktsyra, mörka bär och fat. Ungt, fruktigt, tuggigt och stramt. Och vänta, var det inte en hint av viol som likt en fjäril snabbt fladdrade förbi?

Vi tittar upp från noteringsböckerna och har båda samma känsla. Något vi inte får på pränt. Vinet känns lite annorlunda, speciellt och nytt – något vi har svårt att grepp om i den ungdomliga paletten av doft, smak och känsla. Druvans nordliga växtplats? Framställningen? Terroiren?

Nog analyserat, vi är överens om att vinet utfaller till belåtenhet. Men det här unga barnet får allt sova gott i källaren ett eller ett par år till innan det är dags för nästa avsmakning.

Tack till lessrof för tipset!

PS 1. Till Xaviers côt åt vi en köttbit med getostgratinerade rödbetor, perfekta till vinet. Skala och skär rödbetorna i bitar. Koka i väl saltat vatten nästan helt färdiga. (Eller köp färdigkokta och skär i bitar.) Lägg upp i ugnsfast form och strö över bitar av chèvre. In i ugnen på ca 175 grader och låt stå tills chèvren smält och rödbetorna är klara (varma om färdigkokta används). Enkelt och mycket gott! (Tack till A. för receptet.)

PS 2. Producentens namn, Le Rocher de Violettes, ska väl översättas som violberget eller violklippan. Violett kan också betyda färgen violett. Om nu någon undrade över rubriken.