Att sova som en prins – på resa i vinets Loire

Varning! Det här inlägget handlar inte om vin. Den som hoppades på det kan alltså sluta läsa nu. Vad det däremot handlar om är att resa i vinland. Och att bo trevligt. Och att bli riktigt hjärtligt välkomnad. Från Loire-delen av vår franska vinresa, här är tre chambre d’hôtes och ett hotell som vi trivdes extra bra på.

Vi börjar från Atlanten. I Muscadetens förlovade land stannade vi till i utkanten av Vertou, en liten förort till Nantes. Vi skulle bo på ett chambre d’hôtes, alltså ett bed & breakfast. Här tog Valérie emot och vi checkade in på det gamla vineriet, Domaine de la Foresterie. Vinet är dock sedan länge utbytt mot omsorg om kropp och själ. Där vinpressen en gång stod, där är nu en sal för Qi Gong-lektioner.

Rustikt och romantiskt. En vackert bäddad säng med liten sänghimmel och färska rosenblad utspridda ovanpå bädden. Färska rosor på bordet.

Till frukosten, som serverades i rummet, bjöd Valérie bland annat på stora crepes, äpplejuice från grannen och, eftersom vi berättat att vi var på vinresa, en klase nyplockade Chasselasdruvor.

Vidare till den lilla staden Chinon. Här bodde vi på hotell, det av många rekommenderade Diderot. Ett mysigt gammalt hus med chic inredning. Den här familjen har verkligen känsla för detaljer.

I den ljumma eftermiddagen tog vi en lugn stund i trädgården efter ankomst och läppjade på ett gott glas crémant i sällskap av den sovande hotellkatten. Då såg vi redan fram emot frukosten dagen därpå. Hôtel Diderot är nämligen kända för sin frukost med ett femtiotal olika marmelader framdukade på frukostrummets bord. Och så fick vi knäcka valnötter och lägga på färsk getost med honung. Mums.

Till nästa stopp var det inte långt. Om vi åkt raka vägen förstås. Nu tog vi en rejäl omväg runt vinfälten i Chinon och Saumur-Champigny innan vi landade i den lilla byn Savigny-en-Véron, strax nordväst om Chinon. Här skulle vi besöka Vigneron Wilfred Rousse dagen därpå, men först en mycket trevlig kväll på La Magnanerie.

La Magnanerie, Savigny-en-Véron
La Magnanerie, Savigny-en-Véron

La Magnanerie är ett chambre d’hôtes som öppnade så sent som i maj. Paret Leverrier kom hit från Paris, köpte det stora huset och renoverade det med känsla. Vårt rum, Cocon, var vackert inrett och en så tjusigt bäddad säng.

Här åt vi inte enbart frukost. Först lite fika på terassen, mycket god öl framställd av en bekant till paret. Och på kvällarna erbjuder Dominique Leverrier även middag till de som förbokat. Den inleds med ett glas crémant i den stora kombinerade matsalen och sällskapsrummet. I sällskap av värdparet och ytterligare en gäst, åt vi oss sedan igenom en hemlagad, mycket god fyrarätters middag och samtalade om ditt och datt på en blandning av engelska och franska. Mycket trevligt!

Nästa stopp, den mycket lilla staden Vouvray. Här hade vi bokat rum på Bagatelle Chambres d’Hôtes.

I detta 260 år gamla hus driver Anne och Bertrand Chandouineau bed & breakfast. Vi fascinerades av de gamla detaljerna i huset. Låset på dörren till vår rum var ett konstverk och nyckeln tog sin plats i handväskan. Och återigen, ännu en vackert bäddad säng. (Och på frågan om man sover gott i alla dessa tjusigt bäddade sängar, så är svaret ja. Mycket gott.)

Direkt bakom Bagatelle-huset ligger kalkstensklippan. Bertrand berättar att ingrävt i berget fanns förr köket och tjänstefolkets rum. Nu har de renoverat och gjort två gästrum här istället. Vi följer med ut och tittar. Urtjusiga, enormt stora rum. Hit vill vi gärna komma tillbaka och prova på att bo förstklassigt grottliv.

Det var fyra fina stopp i Loire. Idag är det inte bara vinupplevelserna som värmer hjärtat utan även minnet av dessa mysiga miljöer och de varma mottagandet vi fick på våra boenden. Vår erfarenhet av franska bed & breakfast, chambre d’hôtes, är inte så stor, men hittills har förväntningarna alltid infriats och i många fall överträffats.

DomDeLaForesterieVertou_Rosor-6782