Champagne-söndag i Hautvillers

Dags för Champagne! Vi kör från Chablis och styr direkt mot Hautvillers, den lilla byn strax norr om Epernay. Vad gör man då en söndag i Champagne när skörden fortfarande är igång?

Syftet med årets visit var dels att besöka några små producenter och dels att ta sig tid och se sig om i landskapet. Vid tidigare besök har det känts som vi mest flängt omkring. Så varför inte ta det lite lugnt, börja med en enkel lunch, lite champagneprovning och ett besök vid Dom Perignons grav?

Hautvillers verkar vara ett utflyktsmål över helgen. Många bilar i byn med registreringsskyltar från grannländerna. Det är fullt på vårt lunchsställe Café de Hautvillers, denna söndag den 13 oktober. Stimmigt och med ljudet av champagnekorkar som då och då smäller av i baren i rummet intill.

Själva väntar vi med champagnen till nästa stopp. Butiken Au 36 hade vi fått korn på via ett klipp på HD:s hemsida. Jo då, vi kan bara instämma i Magnus Ericssons rekommendation. Inköp och trevlig provning i champagnebaren en trappa upp över butiken. Vi gillade speciellt Dumangin 2003 med sin speciella karaktär av aromatiska örter, apelsin och smörkola.

Au 36, Hautvillers.
Au 36, champagnebutik och champagnebar, på 36 rue Dom Pérignon i Hautvillers.

Hautvillers är en ovanligt trevlig by att promenera omkring i. På något sätt inte den där känslan av ”stängt” som vi fått i andra byar i området. Här lyfter vi också blicken och roas av alla fantasifulla skyltar som hänger från husen. Hela 140 stycken ska det finnas runt om i byn.

Så var det då besöket hos Dom Pérignon. Den berömda munken ligger begravd i kyrkan vid klostret Saint-Pierre. Det var här som han under 47 år, ända fram till sin död 1715, var ansvarig för vinkällaren och gjorde sina insatser till den bubblande dryckens fromma.

Med tanke på den betydelse som Dom Pérignon haft i Champagnens historia, var det kanske inte så konstigt att våra förväntningar var stora. Men vi gick därifrån rätt beklämda. Kyrkan är invändigt i ett tråkigt skick. Dom Pérignons grav finns framme vid koret. En marmorskiva med inskription nedsänkt i golvet. Och där bakom, en fond som får en att undra; golvet trasigt med skärvor ur golvplattorna överallt, stolar med sjaskig klädsel och det hela prytt av några gamla krukväxter som verkligen sett sina bästa dagar. Vi hade förväntat oss en något stiligare inramning. Någon som vet varför det ser ut som det gör?

En promenad längs med klostermuren får oss på bättre humör. Vinfält i alla riktningar. Utsikt in mot Vallée de la Marne, mot Epernay och Côte des Blancs, och när vi rundat muren och är på väg tillbaka in mot Hautvillers, ser vi bort mot Aÿ och vägen som leder från Epernay genom skogen till Reims. Champagne är vackert i soldiset!

Innan vi styr hemåt ska vi besöka tre små producenter. Vi börjar i Côte des Blancs, fortsätter med Vallée de la Marne och avslutar i Montagne de Reims.