Champagne Pertois-Moriset i Le Mesnil

I källaren på 13, Avenue de la République i Le Mesnil-sur-Oger händer det spännande saker. I familjeföretaget har den tredje generationen tagit över verksamheten, fast beslutna att utveckla Champagne Pertois-Moriset till en producent av rang.

Vi befinner oss i hjärtat av Champagne, i Côte des Blancs. Här ligger de berömda byarna som på ett pärlband längs den 2 mil långa vägen från Epernay till Bergères-lès-Vertus i sydost. Cramant, Avize, Oger och så Le Mesnil-sur-Oger, den sistnämnda hemvist för några riktigt välrenommerade producenter såsom Salon, Guy Charlemange och inte minst den i Sverige så uppskattade Pierre Peters.

Det är i Le Mesnil som vi hittat en ny pärla; odlarchampagne från Pertois-Moriset. Och naturligtvis är det Blanc de Blancs som står i fokus. Vi befinner ju oss i Chardonnaydruvans högborg, denna måndag den 14 oktober.

Pertois-Moriset Winery, Le Mesnil.

Pertois-Moriset är alltså en producent som gör champagne på druvor som de själva odlat. Det är innebörden av det franska begreppet ”récoltant-manipulant”, förkortat RM, som finns i tillverkarkoden på flaskornas etiketter. Regelverket tillåter endast att max 5% av druvorna får köpas in. Pertois-Moriset har härvidlag en god grund att stå på eftersom man äger hela 18 hektar vinodlingar.

Tolv hektar av odlingarna är grand cru-vingårdar i Côte des Blancs, varav sex i byn Le Mesnil. Resterande sex hektar ligger längre söderut, i området Côte Sezanne, runt byarna Barbonne, Chantemerle och Bethon. Druvor från Côte Sezanne används endast till baschampagnen, Cuvée Sélection, som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir.

Pertois-Moriset är ett relativt ungt företag, bildat när Cécile Pertois farmor och farfar, båda med djupa rötter i Côte des Blancs vinodlarfamiljer, gifte sig 1951. 1994 var det dags för den andra generationen att ta över stafettpinnen; Céciles far och mor Dominique Pertois och Florence Launois. 2001 började så Cécile arbeta i företaget och från 2005 även hennes make, Vincent. Idag är det de båda som står vid rodret, efter att Dominique pensionerat sig i augusti i år. Cécile står för administrationen och Vincent vinmakningen.

Vi pratar med Vincent, som engagerat berättar om strategin att växa den egna produktionen. Den absoluta majoriteten av druvorna har tidigare sålts till de stora champagnehusen, det förändras i och med att man behåller en mycket större andel själva. Idag uppgår den egna tillverkningen till cirka 60.000 flaskor per år, varav ungefär två tredjedelar går på export. Sverige står för en liten del, de stora marknaderna är USA, Kanada, England och Belgien.

Strategin är att utveckla och etablera en egen stil, kraftigt öka den egna produktionen och därmed växa försäljningen av Champagne Pertois-Moriset, främst på exportsidan. Investeringar har redan gjorts i den egna källaren för att möjliggöra strategin.

Vi pratar lite om årets skörd, som avslutades i veckan före vårt besök. Vincent, som varit rädd för komplikationer på grund av att det dåliga vädret under året och den sena skörden, är nöjd nu. ”En bra skörd,” säger han. ”Men vi har inte skördat så sent sedan 1983 och 1987.” ”Syra och sockernivåer har varit väldigt fina, men nu pågår jäsningen och det är först till våren vi vet utfallet med säkerhet.”

Degorgering görs ungefär sex gånger per år. När det skedde kan vi som konsumenter se på kanten av korken. Där har årtal och månadsnummer bränts in. Efter degorgering får flaskorna vila minst sex månader före försäljning.

Dags att prova. Vi hoppar över baschampagnen och går direkt på tre grand cru-viner:

Pertois-Moriset Grand Réserve Brut, Grand Cru, Blanc de Blancs är en non-vintage med ca 9 gram dosage. Vinet vi provar är baserat på årgång 2009 med en inblandning av 20-25% reservvin. I Sverige går champagnen att beställa under namnet Ostronakademien Blanc de Blancs Grand Cru (importör ChampagneHuset).
Fin fruktig, komplex lite blommig doft med citrus och apelsin. Knappt medelfyllig med frisk syra och fin mousse. Fin koncentration av fruktiga smaker, lång eftersmak med citrustoner och uttalad mineralitet. Rent, klart, distinkt! Jo, den här skulle vi gärna välja till de svenska ostronen.

Pertois-Moriset Grand Réserve Extra Brut, Grand Cru, Blanc de Blancs, också non-vintage, endast 4,5 gram dosage, huvudsakligen på 2008 års skörd.
Mycket fräsch doft av ljusa frukter, citrus och gröna äpplen. Fjäderlätt, mycket frisk med fin mousse, utsökt mineralitet och koncentrerade lätta fruktiga smaker av citrus, nektarin och utmärkt längd. Som älvornas dans i sommarmorgonen – så fräscht & elegant! Vi trollbinds av lättheten och håller den som favorit av de två. ”En champagne att njuta av nu,” rekommenderar Vincent.

Champagne from Pertois-Moriset

Så till rosé-champagnen, som man bara säljer mer och mer av. ”För tio år sedan trodde man allmänt att rosé skulle vara en kort modefluga,” kommenterar Vincent. ”Men så blev det inte och idag säljer vi betydligt mer än för tio år sedan.”

Pertois-Mortiset Cuvée Rosé Grand Cru. En NV med ca 9 gr dosage. Gjord på ca 80% Chardonnay och 20% Pinot Noir, de senare i form av rött vin inköpt från byn Bouzy. Vincent förklarar att ambitionen är att göra en lätt rosé och det kan vi konstatera att han lyckats väl med.
Ljust laxrosa. Finstämd doft med lätta smultrontoner. Lätt med fräsch syra, fin mousse och fruktiga toner av röda bär och inslag av krita. Fin längd. Elegant ut i fingerspetsarna.

Vi summerar vårt besök. Det är en liten pärla med mycket fräscha, lätta champagner som vi hittat här i Mesnil. Engagemanget står på topp hos den unga generationen. Det är en spännande satsning som Cécile och Vincent nu gör på utveckla stilen och expandera verksamheten. Vi kommer följa Pertois-Moriset fortsatta utveckling med stort intresse.

Länk till Champagne Pertois-Moriset hemsida här.