Champagne Moussé Fils, Blanc de Noirs-specialist i Cuisles

Vi besöker Champagne Moussé Fils i den lilla byn Cuisles i Vallée de la Marne. I Sverige är de mest kända för sin Special Club, den enda som görs på 100% Pinot Meunier, men i utbudet från denna Blanc de Noirs-specialist finns ytterligare fem olika champagner att upptäcka. Då gäller det förstås att hänga på låset och reservera sina buteljer, för det här är champagner som säljer slut. Intressant är också att det inte bara kvalitet i slutprodukten som utmärker  Moussé Fils. Här råder filosofin ”sustainability”, en hållbar produktion.

The village Cuisles and Moussé Fils Winery

Klockan är halv tio på morgonen den 15 oktober. Det är lite kyligt i luften fastän solen skiner klart. Vi står på vägen som leder förbi Champagne Moussé Fils i byn Cuisles, drygt 2 mil nordväst om Epernay. Det verkar inte vara någon här. En bil stannar till. ”Jo, vi hade bokat ett besök och ska träffa Cédric Moussé,” förklarar vi. Det visar sig vara grannar. ”Gå ner till det nya vineriet. Cédrics far är säkert där.”

Byggnaden verkar alldeles ny. Det ser väldigt prydligt ut. Ett par karlar spolar av en traktor och lite annan utrustning på planen utanför.  Och visst är en av dem Jean Marc Moussé. Vi är väntade, men Cédric har blivit försenad; ”Kom med upp till huset.” Vi slår oss ner vi det stora bordet och tackar nej till en kopp kaffe, vi hade precis intagit en stor mängd vid frukosten. Men ett glas champagne? Ja, inte kan vi tacka nej till det.

Så kommer det sig att vi börjar dagen med ett glas Moussé Fils Cuvée Or Tradition Brut. En non-vintage på 80% Pinot Menieur och 20% Pinot Noir, varav hälften utgörs av reservvin, som får vila 20-24 månader på jästfällningen innan degorgering med en dosage om 9 gramVi doftar och kastar ett snabbt öga på varandra. Det här är bra.
Fruktig doft med inslag av mineral. Stor härligt smak med breda mörka och röda frukter. Mjuk med bra syra, fin mousse och rejäl längd.
Läckert i den fylligare stilen och en mycket angenäm start på dagen!

”Guldchampagnen” är den cuvée som Cédrics farfarsfar Eugène skapade när han första gången gjorde sin egen champagne. För fastän familjen Moussé varit i branschen sedan 1600-talet, var det ”bara” som druvodlare under de första 300 åren. Den första årgången buteljerades för precis 90 år sedan, 1923, och var färdig till försäljning 1926.  

Ekologiskt i vinodlingarna

”Hur var skörden i år?” frågar vi. ”Det är ett mirakel,” svarar Jean Marc. Han syftar naturligtvis på de dåliga väderförhållandena med bland annat en fuktig, kylig vår och tre rejäla regnoväder under säsongen, vilket i sin tur gett en extremt sen skörd. ”Vi har fått en bra skörd, både bra druvor och mycket druvor. Kvaliteten är lika bra som i fjol och det är tack vare solen vi fick nu på slutet. Ett mirakel!”

Filosofin hos Moussé är så lite inblandning, ”manipulation”, som möjligt under vinmakningsprocessen. Förutsättningen är naturligtvis friska, fina druvor. Urvalet är rigoröst, man sorterar och klipper bort sämre druvor redan ute i vingården.

Moussé arbetar vingårdarna enligt principen ”lutte raisonnée”, alltså ekologiskt, men med möjlighet att använda bekämpningsmedel i liten dos om det skulle behövas för att inte förlora skörden. Man har sedan tre år tillbaka även börjat  använda en del biodynamiska inslag i odlingen genom att sprida näringsstärkande brygder gjorda på växter, till exempel brännässlor, i vingårdarna. 60% av arealen är berörd idag och andelen ökar för varje år. ”Vi är mycket nöjda med resultatet,” säger Cédric.

Alla Moussés vingårdar, totalt 5,5 ha, ligger inom åtta kilometer på samma sluttning, men är fördelade mellan fyra byar; Cuisles, Jonquery, Châtillon sur Marne och Vandière. 80% är Pinot Meunier, 15% Pinot Noir och 5% Chardonnay. Jordmånen är en  kalkhaltig lera, som skiljer sig något åt mellan de olika lägena. Det, tillsammans med vingårdarnas olika lutning och solinstrålning, påverkar karaktäristiken på basvinerna från de olika lotterna.

Varje lott vinifieras separat och lagras åtskilt från övriga tills det är dags att blanda cuvéen till respektive champagne. Det är ståltankar som gäller, ”för att framhäva terroiren”.  Endast en del av det vin som ska gå till rosén får 15 månaders uppfostran på barrique före assemblage.

Intressant är att man nästan alltid gör malolaktisk jäsning. ”Varför?” frågar vi. ”Jo, syftet är att få ett vin som är supple”, förklarar Jean Marc. Alltså lite mjukare, men ändå spänstigt, och framför allt ett mer komplex vin. Den malolaktiska jäsningen brukar vara klar under december-januari, därefter är det dags för provning och bedömning. Något som görs tillsammans med en oenolog.

Hållbart i vineriet

Det här med ”sustainability”, hur var det då med det? Ja, uttrycket är vårt och  summerar bra det vi ser. Den ekologiska odlingen är en pusselbit. På vår rundtur i det sprillans nya vineriet får vi fler exempel, som får oss att dra paralleller till hur en del nya världen-producenter jobbar med hållbar produktion. Här hushållar Moussé med resurserna på flera olika sätt;

Champagne Moussé Fils Winery

  • Solcellspaneler täcker taket. Man är självförsörjande på el, ja det blir till och med ett överskott som går till de övriga byggnaderna. Även varmvattnet produceras med solenergi.
  • Vatten tas ur en källa och använt vatten sparas i mesta mån för återanvändning, t.ex. bevattning av nyplanterade rankor.
  • Ljusinsläpp är placerade så att dagsljuset kan tas tillvara.
  • Kylning av vinet kan göras genom att dra in kall luft utifrån. En fläkt placeras i ett av fönstren.
  • ”Katedralen” där vinerna lagras är delvis ingrävd i sluttningen intill vineriet. Här hålls en jämn temperatur med hjälp av sval luft från ett system av 130 meter rör nedgrävda fyra meter under jorden. Värmeväxlaren används också för att hålla rätt temperatur i resten av vineriet. Moussé var det första vineriet i Champagne som byggdes enligt de här principerna, idag finns det ytterligare ett tiotal exempel.
  • All rengöring görs med hett vatten, utan användning av kemikalier.
  • I systemet för degorgering används ingen glykol vid nedfrysningen av flaskhalsarna, istället används alkohol framställd av korn.

Det lyser om Cédric när han berättar och det är tydligt hur nöjd han är med investeringen. ”Vi började bygga 2009 och kunde ta emot den första skörden 2012. Tidigare var vi spridda på fem olika ställen i Cuisles. Det har blivit så mycket mer lättarbetat och, framförallt, är vi mycket nöjda med hur väl de olika installationerna fungerar.”

Vi får ytterligare ett exempel på hur man bryr sig om detaljer när Cédric stannar till i buteljeringsrummet och plockar fram ett par korkar ur en påse på en hylla. Den ena har, som brukligt är i Champagne corks from MousséeChampagne, text på undersidan. Den andra är tom.

”Jag var på besök hos vår korkleverantör och såg när de brände in text på korkarna,” berättar Cédric. ”Jag tyckte det luktade väldigt illa och började fundera på om det kunde påverka champagnen.”

”Så vi gjorde ett experiment och buteljerade ett antal flaskor med korkar utan respektive med inbränd text i botten. När vi efter tre-fyra månader provade, upptäckte vi små skillnader i smak mellan flaskorna.  Slutsatsen vi drog var att när bränd yta på korken kommer i kontakt med champagnen kan doft och smak påverkas. Alltså använder vi fortsättningsvis bara korkar utan text i botten.”

Meunier är huvudsaken

Pinot Meunier, eller bara Meunier som druvan också kallas här i Champagne, är huvudsaken i Moussés Blanc de Noirs. Andelen ökar med kvaliteten på champagnen, från 80% i Cuvée Or Tradition, 85% i Noire Réserve till 100% i Special Club. I Le Club Trésors de Champagne är Moussé en ganska ny medlem, första årgången Moussé Spécial Club var 2005. Nu har precis årgång 2008 släppts.

”När ger Meunier-stocken som bäst?” undrar vi.  ”Från åtta-nio års ålder ger den riktigt bra druvor,” menar Cédric. ”Men när den blir över 50 år gammal, då blir avkastningen alltför låg och vi Champagne Moussé - Pinot Meunierbörjar byta ut stockarna.” Den genomsnittliga åldern hos Moussé ligger runt 20-25 år.

Den stora vinstocksplanschen bryter av de råa betongväggarna i vineriet och drar till sig blickarna. Vi stannar till. Inte oväntat är det en Meunier-stock. ”Vi grävde i fem timmar för att frilägga rötterna på vinstocken,” berättar Cédric. ”Sedan fotograferades vi av den och så, efter ett antal timmars bildbehandling, blev det här resultatet.” Hm, vi nickar gillande. Det är snyggt gjort.

Moussé gör fler cuvéer. Av årgångschampagnen Cuvée Millésime släpptes senast 2008:an, gjord på 50/50 Pinot Noir och Chardonnay och med 50 månaders vila på jästfällningen. I mycket små kvantiteter produceras även en Blanc de Blancs; Cuvée Opale. Slutligen en roséchampagne, Cuvée Rosé. Rosén görs enbart på blå druvor, 92% Pinot Meunier och 8% Pinot Noir.

När vi går förbi en tank passar Cédric på att checka färgen på den must där skalen ligger och ”blöder” färg till kommande roséchampagne. Det är svårt att få färgen att räcka för att göra en ”rosé de saignée”. Det vanliga i Champagne är ju att tillsätta rött vin till det vita för att uppnå önskad smak och roséfärg. Den här musten har nu passerat 80 timmar på skalen. Själva tycker vi att färgen ser fin ut.

På vår väg tillbaka från vineriet frågar vi om ansvaret för vinmakeriet. Jo, far och son arbetar tillsammans. Även om Cédric tar över mer och mer av vinmakningen, är Jean Marc fortfarande mycket involverad och ett bollblank när det gäller att testa nya idéer. Ett samarbete som ger en utmärkt slutprodukt, konstaterar vi.

Vi tackar Cédric och tar adjö. Att vi skulle hitta riktigt bra champagne hos Moussé Fils, det visste vi redan innan vi kom till Cuisles. Att vi dessutom fick träffa en producent med så starkt hållbarhetstänk, fokus på detaljer och ett så medryckande engagemang, det var riktigt roligt.

Moussé Fils Champagnes

Tiden har gått sedan besöket i Cuisles. December månad sluter sig om oss med sitt stormiga och regnblöta innehåll. Då känns det gott att få lysa upp i mörkret med glimrande, glittrande stjärnor av bubblande champagne.

Vi öppnar en flaska av den champagne som Cédrics far, Jean Marc Moussé, skapade när han började i familjeföretaget;  Moussé Fils Cuvée Noire Réserve Blanc de Noirs. Det är en non-vintage på 85% Meunier och 15% Pinot Noir, med 40% reservvin och 7 gram dosage. Den är ljuvlig, så det blir en lång notering:

Vackert guldgul med djup intensitet. Uttalad fruktig doft med mörka frukter, plommon och aprikos. Här finns nybakta briocher, blommiga toner och mineralitet av våta stenar. Relativt fylligt, torr med fin, frisk syra, mjuk mousse och koncentrade, komplexa smaker. Intensivt fruktigt med tonvikt på mogna äpplen kryddade med nybakade bröd, äpplekaka och liten kritig ton i avslutningen samt en lätt, klädsam fruktsötma som kryper fram och smeker läpparna i den komplexa eftersmaken, en eftersmak som aldrig verkar vilja ta slut. Magnifikt gott! Ett toppval för älskaren av fylligare champagne.

Länk till Moussé Fils hemsida här.