Champagne Coulon Père & Fils, med paradiset i portföljen

Vi tillhör dem som uppskattar en åldrad champagnes skönhet. Däremot har vi alltför sällan fått möjlighet att njuta denna dryck. Så när säker källa vittnade om fint mogen årgångschampagne var det inte konstigt att vi nogsamt lade tipset om Champagne Coulon Père & Fils i Ville-Dommange till önskelistan. På vår sista franska vinresedag kunde vi konstatera att tipset stämde, men också att det fanns mer att upptäcka.

Vines in La Montagne de Reims

Vi susar fram på småvägar genom det sydvästra hörnet av nationalparken Montagne de Reims, denna tisdag i mitten av oktober. Lite sena som vi är till vårt besök, är det knappt att vi hinner njuta av omgivningarna.  Vägen slingrar sig fram genom lövskog, förbi åkrar, en krigskyrkogård och här och var några fält med vinstockar.

Så öppnar landskapet upp, vinfälten börjar breda ut sig och bebyggelsen tätnar. Bilen rullar nedför den branta backen in i byn Ville-Dommange. Och strax är vi framme vid huset med texten Champagne Coulon Père & Fils Premier Cru i distinkt svart mot den beige-vita fasaden.

Florence Coulon möter oss och vi lirkar in bilen på uppfarten. Provningsrummet strax innanför är smakfullt rustikt, enkelt och ljust.  Vi slår oss och ner och börjar prata champagne.  Vi vill veta mer om Coulon Père & Fils. Och det får vi. Det är trevligt, tiden flyger.

Olivier Coulon, Florence make, är den som idag driver Champagne Coulon & Fils, även om hans far, 78 år gammal, fortfarande hjälper till och arbetar i vingårdarna. Firman, som har anor tillbaka till 1867,  producerar runt 15000 flaskor per år.

Coulon disponerar fyra hektar vinodlingar, dels i hemmabyn Ville-Dommange, men också i Coulommes-la-Montagne knappt fem kilometer västerut. Alla tre druvsorterna odlas; Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier.  Ur vår synvinkel ska en liten lott Chardonnay i Coulommes-la-Montagne visa sig vara speciellt intressant. Här finns paradiset som är ursprunget till något som inte är helt vanligt i dessa trakter, en Blanc de Blancs.

Hur var det nu då med kooperativet? På etiketterna till Champagne Coulon & Fils champagne står det nämligen RC, Récoltant-Coopérateur, framför registreringsnumret. Begreppet innebär att champagnen är producerad på det kooperativ där odlaren är medlem, men att odlaren säljer champagnen under eget namn på etiketten. Och det stämmer väl.

Cooperative Ville-Dommange
Kooperativet i Ville-Dommange.

”Vi tillhör kooperativet och använder det för de mekaniska delarna av tillverkningen,” förklarar Florence. ”Cuvéen till våra champagner är en personlig blandning, för att få önskad karaktär. Efter att cuvéen är gjord tar vi tillbaka vinet för lagring.”

Kooperativet i Ville-Dommange har 200 medlemmar, men bara tre anställda. En av dem är just Olivier Coulon, som arbetar som caviste.  Så när Coulons etiketter säger ”Elaboré par Olivier Coulon”, alltså utvecklad av Olivier Coulon, så är det verkligen så.

Vi undrar hur man resonerar i kooperativet när det gäller odlingsfilosofi. Florence konstaterar att trenden generellt är att använda mindre och mindre kemiska medel. I kooperativet tillämpar alla odlare lutte raisonnée, endast svavel används mot oïdium.

I år har det varit problem med gråröta på druvorna, vilket har gett skördearbetarna extra jobb med att nogsamt klippa bort angripna druvor. I övrigt är man även här nöjd med skörden: ”Både kvalitet och kvantitet har varit bra; balansen mellan syra och socker är mycket bra. Det kanske kan bli ett årgångsvin, men det vet vi först till våren.”

Vi undrar vad som är utmärkande för champagnerna från Coulon Père & Fils. Jo, filosofin är att ge vinerna längre tid på fällningen, fyra till fem år, och skapa en lite mognare stil. Här gillar man också Chardonnay och baserar till exempel sin Réserve-cuvée på hela 50% av druvan. En Coulon ska vara ”a nice blend of quality with a love of Chardonnay,” som Florence säger. Uttrycksfulla champagner med en rik komplexitet i doft- och smakpalett, det är vad man vill åstadkomma.Champagne Coulon Père & Fils Millésime

Specialiteten är också att erbjuda lite äldre, sent degorgerade årgångar. Vid vårt besök var årgång 1996 precis slutsåld, men 1998, 1999, 2000 och 2002 fanns i lager. Även som Jéroboam, alltså 3-liters flaska.

Vi charmas dock inte bara av den äldre skönheten utan också av ett par av de yngre vinerna. Om man nu ska säga yngre, när de faktiskt lagrats betydligt längre på fällningen än vad reglerna säger. Även instegschampagnen, Tradition (som är den som innehåller mest Pinot Meunier, 50%) är baserad på årgång 2008. Vi står dock över den och går direkt till den Chardonnay-dominerade Réserve:

Champagne Coulon Père & Fils, Réserve Brut Premier Cru, en non-vintage på 50% Chardonnay, 25% Pinot Noir och 25% Pinot Meunier. 75% är från 2008 års skörd, reservvinet är från årgångarna 2004, 2005 och 2006. 8 gram dosage.
Relativt mörkt klar gul. Stor doft av mörk frukt, gula äpplen och plommon, kryddat av skogen och dess bär och med en fin brödighet. Relativt fyllig i gommen med fräsch, mjuk syra. Fruktig med äpplen, mörka bär och lite grape. Lång eftersmak med toner av pomerans. Läckert!

Coulon Père & Fils Champagne Les Paradis

Så dags för den klara flaskan i portföljen: Champagne Coulon Père & Fils, Les Paradis, Blanc de  Blancs Brut Premier Cru. En ren Chardonnay alltså, från en liten lott i vingården Les Paradis i Coulommes-la-Montagne. Baserad till 80% på årgång 2008. Dosage 7 gram.
Citrongul. Fräsch mycket fruktig, fyllig doft med mogna gröna äpplen och blommiga toner. Smaken är fräsch, relativt fyllig med fin, lite avrundad syra. Komplexitet i smakpaletten med mogna frukter, gula äpplen, citrus och smöriga toner. Bra längd med lite toffee och karamell.  Bokstavligen som hämtad från paradiset!
Riktigt god nu, ett bra val för den som uppskattar den fylligare Chardonnay-stilen. Varför inte till en naturell hummer eller havskräfta?  Men här gäller det att slå till när tillfälle ges. Florence kallar Les Paradis för en”mikrovinifikation”. Endast 500 flaskor görs per år.

Vi avslutar med att prova en äldre årgångschampagne; Champagne Coulon Père & Fils, Brut Millésime 1999, som görs på en tredjedel vardera av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Dosage 6 gr per liter.
Djup gyllengul färg. Stor mogen, komplex doft med kola, kaffepulver, torkad frukt, äpplen, grape och en lätt ton av torkade örter som minner om halspastiller. I gommen en fyllig känsla, helt torrt med balanserad avrundad syra. Mogen med torkad frukt, citrus, grape och torkade örter. Lång komplex eftersmak. Riktigt bra!
Det här är häftigt, en mogen champagne med kaffetoner och all den mogna komplexiteten. Något som vi helst bara sitter och sippar på. Och lyckligt njuter av när vågorna av komplexa intryck sköljer genom gommen.

Coulon degorgerar de äldre årgångarna sent, allt eftersom lagret av buteljer för försäljning behöver fyllas på. ”Drick inom sex månader om ni gillar smaken som den är nu,” tycker Florence. Och eftersom några buteljer följde med hem, så bli det till att göra som rekommenderat.

Bilen packas och vi tar med lite vemod adjö av Florence. Inte bara för det har varit ett mycket trevligt besök. Det var också det sista på årets franska vinresa. Imorgon bär det av hemåt igen.

Champagne from Coulon Père & Fils

En del av  Champagne Coulon Père & Fils utbud importeras till Sverige av ChampagneHuset, länk här.