Den 22 januari är det planerat att Vinets Dag ska firas runt om i Sverige. Och tänk, vi som alltid trott att varje dag var vinets dag. Vad fel vi hade, nu blir det till att lära om. I år är det en mörk januari-onsdag som ska lysas upp med festligheter i vinets tecken. Varför den 22 januari? Jo, helt enkelt för att det är Saint Vincents dag.
Om snart två veckor är det alltså dags. Hedra vinet, det katolska helgonet Sankte Vincent av Zaragoza eller varför inte bara dig själv med något gott i glaset? Välj själv. Men har du tänkt att uppmärksamma den gode Vincent med något från hans hemtrakter, så är det dags att börja planera nu. Du vet, leveranstider från BS och så.
Det är Vinakademien i Sverige som har utnämnt den 22 januari till Vinets Dag, vilket rapporterades av Lars Torstenson på bloggen vinifierat hösten 2012. Efter den första trevande starten 2013, är det i år tänkt att bli lite mer buller och bång. Bland annat kan vi läsa på vinifierat att lag-SM i blindprovning ska avhållas denna dag i Stockholm, med Munskänkarna som en av de arrangerande parterna. Ja, det är ju tur att man läser vinifierat, för på Munskänkarnas hemsida finner vi ingen information, vare sig om Vinets Dag eller tävling.
Om man nu tänkt att fira lite mer i hemmets lugna vrå, vad häller vi då i glasen? Vi föreslår Bourgogne, Champagne eller varför inte spanskt från Aragonien. Det sistnämnda skulle vara ett välmotiverat alternativ som vi återkommer till.
Saint Vincent är vinodlarnas och vinmakarnas skyddshelgon. Han är dock populär och tar även vinägermakarna (hm, det kanske var bäst i äldre tider när steget från vin till vinäger kanske inte var så långt alla gånger) samt städerna Lissabon, Vicenza och Valencia under sitt beskydd.
I Bourgogne har Saint Vincent hedrats sedan medeltiden, men under början av 1900-talet hade det hela tydligen blivit lite väl urvattnat i sekulariseringens spår. Brödraskapet för Bourgognes vinodlare, Le Confrérie des Chevaliers du Tastevin (de som har sin hemvist på slottet Clos du Vougeot) tog då initativet till ett större firande.
Sedan 1938 äger Bourgognes ”Saint-Vincent Tournante” rum årligen den första lördagen efter den 22 januari. ”Tournante” betyder rullande och det syftar på att plats och arrangörskap för festligheterna roterar mellan byarna. Saint Vincent själv, eller snarare hans avbild i form av en liten staty, roterar också. De flesta byars lokala brödraskap har nämligen i sin ägo en Saint Vincent som får bostad hos en av byns familjer under ett år. På Saint Vincent-dagen flyttar han så vidare till nästa familj.
2014 års firande av Saint-Vincent i Bourgogne går av stapeln den 25-26 januari i byn Saint-Aubin, söder om Beaune. Det blir parad, gudstjänst, ceremonier, stor bankett samt, naturligtvis, provning av vin. Sex speciella cuvéer har också tagits fram dagen till ära. Besökare kan vandra från cave till cave och prova i ett specialdesignat glas, vilket tillsammans med provningsbiljetter ingår i ett paketet för 15 Euro. Arrangemanget brukar dra stora skaror av besökare.
Även i Champagne hålls festligheter Saint Vincent till ära. Redan 1930 såg ”Archiconfrérie Saint-Vincent” dagens ljus, ett gemensamt brödraskap bildat av ett hundratal av byarnas lokala brödraskap. (Ett ovanligt brödraskap på så vis att det har två ordföranden, en som representerar Champagnehusen och en som representerar odlarna.) Men det var inte förrän 1991 som ceremonin utvecklades till det stora evenemang som det är idag. Även detta firande cirkulerar bland olika platser i Champagne.
Vill du inte bara besöka Bourgogne, utan även åka till Champagne och fira så går det utmärkt. Här hålls festligheterna nämligen helgen före den 22:e. Den 18 januari hålls i Epernay en stor parad för att hedra Saint Vincent, beskyddaren av ”Champagne, kungen bland viner”. Man ser också paraden som en manifestation för att stödja den ansökan Champagne gjort för att bli utsett till kulturlandskap av UNESCO.
I övrigt verkar Saint Vincent-dagen hedras lite mer stillsamt och försynt i vinodlingslandskapen runt om vårt klot. Sökningar på olika slumpmässigt valda distrikt och Saint Vincent ger magra svar tillbaka. (Någon av er läsare som känner till fler ställen där Saint Vincent-dagen uppmärksammas i det större formatet?)
Vem var då den helige Vincent? Han levde på romartiden, född på 200-talet i Huesca i spanska Aragonien. Vincent blev diakon och tjänade biskopen Valerius i Zaragoza, huvudorten i Aragonien. Men Dacian, guvernör under den romerska kejsaren Diocletianus, lät tillfångata både biskopen och Vincent och ställde dem inför rätta på grund av deras kristna tro. Den åldrige biskopen dömdes till landsflykt, men Vincent, som upprört guvernören genom sin frispråkighet och dessutom vägrade avsäga sig sin kristna tro och låta bränna de heliga skrifterna, torterades och led martyrdöden i Valencia den 22 januari år 304. (Källa: Wikipedia och Catolic Online; Saints and Angels)
Men varför har Saint Vincent blivit vinodlarnas skyddshelgon? Ja, det verkar vara svårt att få ett helt klart svar på den frågan. Idogt surfande har bara fått legender och hypoteser till svar, vilka sammanfattas på 2013 års burgundiska Tournante St-Vincent hemsida:
Den enklaste teorin är att början på namnet Vincent helt enkelt är ”vin”. Eller att namnet Vincent uttalas som ”vin sang”, vilket betyder ”vinets blod”. En mer makaber variant av det senare är att Vincents kropp krossades under tortyren och blodet flöt ut precis som när druvor krossas i en press.
Eller så har vinodlarna helt enkelt övertagit Saint Vincent från de medeltida burgunderna. Samtidigt som de gamla frankerna tog St Martin som skyddshelgon, tog nämligen burgunderna St Vincent.
En annan variant är att den 22 januari helt enkelt verkar vara ett bra datum. Ett talesätt är att på Saint Vincents dag, då börjar antingen vintern om igen eller så försvinner den bort för det här året. Dagen infaller mellan tiden då vinrankan går i vinterdvala och när den börjar vakna till liv igen. Runt Saint Vincents dag brukade sålunda beskärningen att påbörjas.
En sista legend: Vincent stannade en dag till vid en vingård för att prata med en vinodlare. Vincents åsna passade på att kalasa på den närmaste vinrankan. När det var dags för skörd upptäcktes att just denna ranka gav extra mycket druvor. Saint Vincents åsna ska alltså ha uppfunnit beskärningen.
I våra glas den 22:e?
Vi kan förstås välja vin från distrikten som firar störst och mest; Bourgogne eller Champagne. Men varför inte fästa blicken lite längre söderut på kartan? Hedra Saint Vincent av Zaragoza med ett vin från hans hemtrakter i den spanska regionen Aragonien.
Aragonien tillhör de mindre kända spanska regionerna. Föräras inte ens med en egen sida eller karta i Johnson & Robinsons vinatlas. Här finns fyra delområden med DO-status att botanisera bland. Distriktet Somontano ligger strax öster om Vincents födelseort Huesca. Närmast Zaragoza, i väster finns Cariñena. Calatayd ligger ytterligare ett snäpp västerut. Nordväst om Zaragoza finns Campo de Borja.
Druvan vi ska lägga på minnet är Garnacha Tinta. Här finns gamla stockar, Gobelet-beskurna till buskar. I Campo de Borja växer de på hög höjd i bistert klimat med torra, heta somrar, kyliga vintrar och risk för frostskador om vårarna. Avkastningen är låg.
En sökning på SB ger några få förslag. Erkänner att vi endast provat ett av dem tidigare, men då under stort gillande i klassen fruktig stil.
Bodegas Borsao i Campo de Borja gör Tres Picos (74456 i BS), ett mycket fruktigt vin när vi provade det i 2010 års kostym: Fruktigt, bärigt med tonvikt på blåbär, kryddat med julkryddor, fat och inslag av mint. Fylligt med balanserad syra och strävhet. Mycket fruktig åt det syltiga hållet med tonvikt på björnbär, plommon, fat. Bra längd.
För den som vill satsa en mindre peng på okänt distrikt och druva (de flesta har nog bara provat den i blandningar, t.ex. från södra Rhône eller Priorat) finns från Campo de Borja ett av oss oprovat budgetvin som fått för priset bra recensioner. El Rey Old Vine Garnacha 2012 (2260) från Bodegas Santo Cristo. Maskinskördade druvor (alltså inte buskvinstockar) och en kortare lagring på stål- och cementtank, ger ett fruktigt bärigt och relativt mjukt vin.
Fast vi provar gärna något nytt. Pagos del Moncayo Garnacha 2010 (70168), också från Campo de Borja, väcker intresset. Gjord av druvor från 90-åriga stockar, lagrad 10 månader på amerikanska fat.
Den ambitiöse firar naturligtvis i dagarna tre. Champagne den 18 januari, Aragonien den 22:e och avslutar med en eller flera läckra Bourgogner den 25-26 januari. Skål för Saint Vincent och Vinets Dag!
Bilder av Saint Vincent av Zaragoza från Wikimedia Commons (CC-PD).
2 reaktioner till “Vinets Dag, Saint Vincent och Aragonien”
Kommentarer är stängda.