California dreamin’ and reading

Mitt i den svenska snöiga vintern är det ont om bruna löv, men himlen kan vara lika grå som den i New York när låten skrevs i början av 60-talet. Och värmen i Los Angeles kan vi längta efter lika mycket nu som då. I år är det förstås en och annan vinälskare som har blicken riktad lite längre norrut; Napa och Sonoma har utsetts till 2014 års vinort av Munskänkarna. I väntan på att drömmarna ska uppfyllas botaniserar vi bland böcker och buteljerat solsken.

Men egentligen, varför begränsa sig till bara Napa och Sonoma när man glatt kan sluka både kunskap och vin från hela Kalifornien? Bland boktipsen nedan finns ett par gamla bekantingar, men också ett par nyheter från 2013. Av dem borde Bonnés om det nya kaliforniska vinet, bli standardläsning för alla Kalifornien-intresserade.

För att komma i rätt stämning börjar vi med att hälla ett vin från en av de producenter Bonné lyfter fram. I glaset landar sålunda en gammal favorit; Au Bon Climat Pinot Noir 2010. Vi gillar den utvecklade syltfruktiga doften med animaliska inslag, fatkaraktär och fruktighet av röda bär, lingon, rabarber och kryddat av multna löv, peppar, och ett stänk vanillin. Relativt lätt, saftig och koncentrerad med frisk syra, mjuka tanniner och  utmärkt längd. Läckert, lättklunkat från Santa Barbara County med Jon Clendenen som avsändare.

I kunskapsväg grundar vi med kartor och basfakta från Johnson & Robinsons senaste utgåva av sin eminenta vinatlas; The World Atlas of Wine. I höstas utkommen i 7:e upplagan. Sedan fyller vi på med lite lättsmält historia.

George Taber: Judgment of ParisGeorge Tabers Judgment of Paris; California vs. France and the Historic 1976 Paris Tasting that Revolutionized Wine (2005) är lättläst och intressant, närmast i romanform. Naturligtvis är Parisprovningen 1976 beskriven, men framför allt bakgrunden till de kaliforniska vinnarvinerna. Här finns historierna om de olika vinmakarna och ägarna till egendomarna. Och här berättas också om nybyggarandan i Napa Valley, om hjälpsamheten producenter emellan och om lusten att experimentera, förnya och förbättra vinmaknings-metoderna. (Läs mer om boken och kopplingen till filmen ”Gyllene druvor från Montelena” här; Historiens Vin(g)slag från 1976.)

Nästa historiebok är samtidigt både lättare (i vikt) och tyngre (i innehåll). Målgruppen torde vara de mest hängivna och historietörstande vinälskarna. Om Taber koncentrerar sig på historien från 50-tal och framåt, så har Sherry Monahan gjort ett gediget arbete med att kartlägga det tidiga vinlandskapets skapare i California – Vines, Wines & Pioneers (2013).

Sherry Monahan: California - Vines, Wines & PioneersMonahans historia tar sin början i det tidiga 1800-talet, alltså redan före guldrushens dagar. Framför allt beskrivs här vinodlar- och vinmakarpionjärerna i Napa och Sonoma. Vi kan också läsa om historiska vingårdar som fortfarande brukas. Bokens avslutande kapitel tar oss tar oss in på 1900-talet när de två ”dödliga p:na” beskrivs; phylloxera och prohibition, alltså förbudstiden.

Monahans pionjärverk består är 150 faktaspäckade sidor. Det är namn, mycket namn. Kända vingårdar, dess ägare och brukare. Som sagt, för den mest intresserade. Efter första genomläsningen lär det bli en uppslagsbok att gå till när man önskar lite historisk krydda till vinupplevelsen.

Från dåtid till nutid. Jon Bonné, vinredaktör på San Fransisco Chronicle, kom sent i fjol ut med The New California Wine : A guide to the producers and wines behind a revolution in taste. Ett nöje att läsa, där vi ömsom följer författaren i spåren och ömsom får hans perspektiv på den kaliforniska vinindustrins utveckling berättad för oss. Dessutom kryddad med vacker ögonfröjd i form av Erik Castros bilder. Castros spänningsskapande lek mellan skärpa och oskärpa bidrar till en känsla av att berättelsens huvudpersoner stiger fram ur de brett anlagda dimridåer av storvulenhet som enligt Bonné döljer vinets verkliga själ.

Jon Bonné; The New California WineBonné myntar begreppen Big Wine och Big Flavor för att beskriva den av många vinmakare och konsumenter eftersträvade vinkaraktäristiken under eran som tog sin början 1997 och, påeldad av Parkers bedömningar, har fortskridit in i nutid. Men det boken handlar om är motsatsen till Big Wine. Den berättar om de nutida pionjärer som vill låta nyanserna från druva och terroir fylla vinet.

The New California Wine är uppdelad i tre delar. Den första delen beskriver bakgrunden och framväxten av den rörelse av framförallt yngre vinmakare som sätter vinets ursprungskänsla främst.

I den andra delen reser vi med Bonné till både gamla välkända områden och till de inte lika omtalade. Varje plats är också ett möte med en vinodlare, vinmakare eller de som kombinerar rollerna på mer europeiskt vis. Som vignerons säkerställer de att druvorna sköts och skördas vid den bästa mognaden, som alltså i det här fallet inte är max brix. Och de väljer sin plats noga. För att ge vinet den önskade karaktären gäller det att hitta rätt jordmån och klimatförhållanden i det lapptäcksliknande kaliforniska vinlandskapet.

Den avslutande tredje delen tar vinet och dess druvsort som utgångspunkt. Varje druva får sitt avsnitt och Bonné lyfter fram de producenter som han anser står för det nya kaliforniska vinet. Jag får erkänna att det är få som jag provat viner från eller ens läst om tidigare. Au Bon Climat, Calera och Ridge tillhör de få.

Det är inte så många böcker som genererar ett entusiastiskt telefonsamtal med tack för boktipset. Bonnés The New California Wine resulterade i ett. Vi var rörande överens. Oerhört intressant, inititierat och välskrivet. Läs den!

Wine books on California

Avslutningsvis, ett vinortsutnämnande gav drömmar om Kalifornien och resulterade i längtan efter att fylla på kunskapen. De här fyra böckerna ger fyra infallsvinklar på Kalifornien. Men egentligen saknas en dimension. Vem har berättat om de producenter och vinmakare som hyllats under den fortfarande pågående Big wine-eran? Ett hål i bokhyllan. Någon som har några tips?

Not. The Mamas & the Papas gav 1965 ut ”California Dreamin’”, som skrevs i New York och inleds med de klassiska raderna: ”All the leaves are brown, And the sky is gray. I’ve been for a walk, On a winter’s day. I’d be safe and warm, if I was in L.A. California dreamin’, on such a winter’s day.”

2 reaktioner till “California dreamin’ and reading”

  1. California Dreaming, en härlig summering som alla ger sin bild av
    det som hänt och händer.
    PÅ fredag bär det iväg till LA

    Wine wolf

    Gilla

Kommentarer inaktiverade.