Special Club – Vazart-Coquart 2006 vs. Pierre Gimonnet 2005

Två champagner – båda Special Club och båda Blanc des Blancs. Intressant match i samma provning. I ena glaset en Vazart-Couqart & Fils 2006, i det andra Pierre Gimonnet 2005. Det startade ganska jämnt, men allt eftersom provningstiden tickade fram gled ett av glasen klart förbi; detta tack vare större komplexitet, spänst och längd.

Vazart-Couqart & Fils håller till i byn Chouilly i Côte des Blancs. En ganska ung firma i champagnesammanhang. 1954 började familjen konvertera sitt jordbruk till druvodling och egen champagneframställning. Idag leds firman av sonen i huset, Jean-Pierre Vazart och vinodlingarna omfattar 11 hektar. Chardonnay är förstås huvudnumret och utgör också mer än 95% av de grand cru-klassade ägorna runt byn.

Pierre Gimonnet & Fils hemvist är grannbyn Cuis där Olivier och
Didier Gimonnet står vid rodret. Familjen är gammal i gamet och spårar vinodlartraditionerna ända tillbaka till 1750 medan vinmakningen startade runt 1935.

Hos Gimonnet regerar Chardonnay i ensamt majestät. Ägorna, som omfattar hela 28 hektar, är spridda mellan flera byar; grand cru-klassade är Cramant och Chouilly (11 ha) samt Oger (1 ha) medan Cuis (14 ha) och Vertus (2 ha) är premier cru. Man har expanderat under 2000-talet då vingårdarna i Oger och Vertus tillkommit. Special Club är en cuvée från de tre C-byarna: 55% Cramant, 30% Chouilly och 15% Cuis.

Vazart-Couquart 2006

I det första glaset Vazart-Coquart 2006. Stor, utvecklad till mogen doft med smörkola, nougat och mogna gula äpplen. Moussen är fin och spritsig. Medelfylligt, torrt med frisk syra. Fruktigt med mineralkänsla åt snäckskalshållet. Hygglig längd. Den stora doften trollbinder i starten och orden ”läckert tilldragande, fin i gommen” hinner präntas ner innan vinet märkligt fort börjar att falna i glaset. Som om förtrollningens slöja snabbt försvinner och kvar står bara den gamla gumman kvar med sitt rynkigt anlete.

Pierre Gimonnet 2005

Pierre Gimonnet 2005 återfinns i glas nummer två. Fin utvecklad, mycket brödig doft. Bra frukt med gula äpplen, citron och en liten smörkolaton. Bra, munfyllande mousse. Medelfyllig, mycket frisk syra, torrt med en superlätt sötfruktig anstrykning, citrusdominerad fruktighet och fin brödighet. Bra längd med komplexitet där ingredienser som äpple, citrus och smörkola tävlar om uppmärksamheten. Spänstigt och fräscht ända in i kaklet.

Ingen snack om saken. Denna kväll var det Pierre Gimonnet Blanc des Blancs Special Club 2005 som avgick med segern.

Special Club

Annonser