Vinmakare i Lilla Paris

Förväntan ligger i luften. Ett stilla sorl bland gästerna. Rummet är stort, många långbord med vita dukar, sex upphällda glas på varje plats. Tre vita och tre röda. Vi vet redan nu varifrån de kommer, men inte det exakta innehållet. Spännande, vilka viner ska vi få prova?

Vi har dragit till lilla Paris, alltså den sömniga småstaden Vänersborg, denna lördag eftermiddag på den internationella kvinnodagen. Något som dock inte märks av när vi sneglar upp mot de kavajer som febrilt är involverade med de sista förberedelserna. Dagens kvinnliga fägring finns endast i den mer jämställda publiken. Nåja, det är väl mer en tillfällighet att kvinnodagen råkat infalla just denna dag. Vi är mer än glada att arrangörerna lockat representanter från två så välrenommerade producenter upp till den västgötska vischan.

För det är ju så. Det mesta händer i Stockholm. Då och då något evenemang i Göteborg. Men utanför det? Nej, västkusten är verkliga bonnvischan i vinsammanhang. Alltså, en ovanlig dag och vi spetsar både öron och näsa för att insupa mesta möjliga.

Willi Schaefer Wines

Först på scen, Christoph Schaefer från Weingut Willi Schaefer. Det är Mosel. Det är 100% Riesling. Och det är spätlese  i vacker skrud av petroleum, mineralitet och honung.

Clos du Mont-Olivet WinesSå dags för rött, representerat av David Sabon från Clos du Mont-Olivet i Châteauneuf-du-Pape. Här står istället Grenache i fokus. Oftast i sällskap med andra sydfranska skönheter, men bland de tre röda på bordet, är det glas nummer två som överväldigar oss med sin grenachiska renhet på Côte-du-Rhône-vis.

Tiden går fort, alldeles för fort. Bra viner vill man gärna reflektera över. Känna nyanserna och hur de utvecklas i glasen. Men det är dags för sortimentsprovning. Fler smakprover från de båda huvudpersonerna och lite annat smått och gott från importörens portfölj. Kan inte undgå att bli förförd av Kellers renhet. Och gilla de tuffa tanninerna i Barolon från Pira.

Sorlet tilltar. Humöret är på topp hos de gästerna. Det provas och det frågas, mycket om vad som är torrt, ibland om något initierat. Nåja, det är roligt med det stora intresset. Och vi, ja vi får ju prata lite mer med både Herr Schaefer och Monsieur Sabon. Insupa lite känsla tillsammans med de högkvalitativa dropparna i glasen (återkommer om dem). Jo, kavajernas eftermiddag på internationella kvinnodagen gav mersmak. Vi hoppas på fler vinmakarbesök och sortimentsprovningar på bonnvischan framöver.

Vinmakarprovning Vänersborg-32